Peppar är idag den mest använda kryddan i världen, och kallas ibland för kryddornas kung. Trots att den inte växer här ser vi den som en självklar ingrediens i vår husmanskost. Det är en krydda väl värd att veta mer om.
Flera hälsoeffekter av intresse
Inom den indiska traditionella medicinen, Ayurveda, anses peppar vara läkande, renande och förstärka effekten av andra ämnen. Även i modern västerländsk forskning är peppar av intresse. Det är främst pepparns innehåll av piperin som studeras. Man har bland annat kunnat se att:
- Peppar ökar näringsupptaget, bland annat av selen, betakaroten, B- och C-vitamin, curcumin, resveratrol och Q10.
- Peppar förstärker effekten av vissa värktabletter. Det gäller ämnet diklofenak, som finns i bland annat Voltaren. Genom samtidigt intag av peppar skulle man kunna minska mängden diklofenak och på så sätt minska biverkningarna.
- Peppar kan lindra magbesvär genom att minska mängden magsyra och verka antiinflammatoriskt i tarmen, så att risken för exempelvis magsår minskar.
- Peppar kan motverka tandlossning. Piperin minskar inflammation och hejdar nedbrytningen av ben i käken.
- Peppar kan ge fettförbränningen en skjuts. Piperin kan motverka kroppens produktion av nya fettceller, och sägs också stimulera ämnesomsättningen och därmed tillfälligt öka kroppstemperaturen, vilket kräver mer energi.
Provrörsstudier indikerar också att peppar skulle kunna hjälpa till att stabilisera blodsocker, förbättra kolesterolvärden och främja hjärnhälsa, även om mer forskning krävs. Det finns all anledning att betrakta peppar som en verklig vän i kryddhyllan.
Vad är egentligen peppar?
Peppar, piper nigrum, är en klängväxt. På rankorna finns klasar med små stenfrukter som är det vi ser som pepparkorn. Vilt växer pepparn i södra Indien, men den odlas idag också i andra tropiska klimat.
Om du vill dra dit pepparn växer så anses den allra finaste komma från Talassery i sydöstra Indien. Det tidigare namnet på Talassery var Tellicherry, om det känns bekant?
Genom att pepparkornen tas om hand vid olika mognadsgrad och bereds på olika sätt, har vi i handeln fyra olika typer av peppar:
- Grönpeppar är de omogna frukterna som vi kan köpa antingen inlagda i saltlag eller vinäger, alternativt som luft- eller frystorkade.
- Svartpeppar är den vanligaste typen av peppar. Den görs av halvmogna frukter som läggs ut i solen för att jäsa och torka.
- Rödpeppar är de mogna frukterna. Smaken är fruktig och söt, och mindre pepprig än svartpeppar. De röda korn som ibland finns i pepparblandningar brukar inte vara rödpeppar, utan rosépeppar.
- Vitpeppar får man fram genom att avlägsna skal och fruktkött från de mogna frukterna, och sedan torka dem. Vitpeppar är starkare men mindre aromatisk än svartpeppar, och används främst i vita såser.
Kryddpeppar och rosépeppar är inte släkt med peppar. Kryddpeppar växer på träd, huvudsakligen på Jamaica och i Centralamerika; rosépeppar på träd i Sydamerika och på öar i Indiska Oceanen.
En långväga gäst som kom för att stanna
I Indien har peppar odlats under många tusen år. Till Europa kom den på Alexander den stores tid, på 300-talet före Kristus, och blev snabbt populär. Araberna övertog så småningom handeln, och skeppade peppar från Indien, förde den med karavan över den Arabiska halvön från vilken den sedan såldes vidare till Europa. Genom att dölja pepparns ursprung kunde de bilda handelsmonopol och ta bra betalt.
Under tidig medeltid fick Venedig ensamrätt i Europa att handla med araberna, och det redan höga priset rakade i höjden. Uttryck som “pepprade priser” uppkom under den här tiden.
När portugisen Vasco da Gama år 1498 upptäckte sjövägen till Indien kunde Portugal överta handeln med kryddor, inklusive peppar, och fick snart konkurrens av både engelsmän och holländare. Priset sjönk och kryddorna blev mer tillgängliga.
Många upptäcktsresor företogs under den här tiden för att hitta just peppar. När man hittade en krydda som liknade peppar till utseende, eller som smakade starkt, så kallade man kryddan för peppar; kryddpeppar, chilipeppar, sichuanpeppar … Pepparkusten i Västafrika har fått sitt namn av meleguetapeppar, också kallad paradiskorn, som hör till kardemummasläktet.
Idag är Vietnam världens största producent och exportör av peppar, följt av Indien och Brasilien.