Hem Lättlagat Veckans enkla recept – Vecka 12

Veckans enkla recept – Vecka 12

av Maria Starberg

Vardagenspussel blir lätt ett plockepinn……..
Hur ska vi få allt att gå ihop med jobb skola & aktiviteter. Vi måste äta varierad kost och ändå får det inte ta för lång tid. Här kommer 5 förslag som hjälper dig i vardagen.

Måndag: Krämig pasta med kalkon och basilika

Pasta är både snabbt och gott, men framförallt en tacksam vardagsrätt som kan innehålla lite vad som helst – som till exempel rökt skivad kalkon, ett pålägg många redan har i kylen. Tillsammans med lite matlagningsgrädde, basilika och rödlök har du fixat en god och krämig kalkonpasta på 15 minuter.

Ingredienser:
4 portioner pasta (gärna tagliatelle)
250 g broccoli
1 rödlök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 kruka basilika
240 g rökt skivad kalkon
Att ha hemma
1 msk olja
salt
peppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ansa och skär broccolin i mindre bitar och låt koka med pastan när det återstår 4 minuter av koktiden.

Starta timer

Skala och skiva löken och stek den i oljan. Häll i grädden och låt sjuda någon minut.

Hacka basilikan och strimla kalkonen och vänd ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Servera pastan med sås och broccoli.

Klimatanpassa:
Visste du att var fjärde matkasse som bärs hem hamnar i soporna. Så släng inte broccolistammen för den är minst lika god som buketterna, och utgör en betydande del av hela grönsaken så skiva ner den tunt och koka med buketterna. Då bidrar du till minskat svinn och ett bättre klimat.

Tips:
Smaksätt såsen med pressad vitlök och tapenad soltorkad tomat eller pesto.

Tisdag: Vegetarisk curry med blomkål

En härlig och supergod curry som snabbt kokas ihop i en stor gryta. Currypasta ger en djup smak åt grytan och färsk blomkål gör den fräsch och matig. Det är ingen konst att laga vegetariskt om det är så här gott!

Ingredienser:
1 gul lök
ca 800 g blomkål
400 ml kokosmjölk
4 port äggnudlar eller ris
200 g sockerärtor
Att ha hemma
2 msk olivolja
2 tsk röd currypasta
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

Gör så här:
Skala och skiva löken. Skär blomkålen i mindre bitar. Fräs grönsakerna i olivoljan i en stor gryta. Rör ner currypastan och fräs ytterligare någon minut.

Häll i kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning. Låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Starta timer
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Strimla sockerärtorna.

Servera curryn med nudlar och sockerärtor.

 

Onsdag: Kyckling Korv i ugn med mos

Ett lättlagat och gott alternativ till klassiskt ugnsstekt falukorv. Låt kycklingkorven få sällskap av bostongurka, ost och ketchup – en smakkombination som oftast går hem hos både stora och små. Servera tillsammans med krämigt potatismos, som du enkelt vispar ihop med lite varm mjölk.

Ingredienser:
900 g potatis
500 g kycklingstekkorv
1 dl bostongurka
1 dl riven ost
4 morötter
Att ha hemma
2 msk ketchup
2 msk ströbröd
2 1/2 dl mjölk
salt
svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Skala, dela och koka potatisen.

Dela korven på längden till två bitar. Lägg den i en ugnssäker form med den runda sidan ner. Toppa korven med bostongurka, ketchup, ströbröd och ost. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.

Starta timer
Skala och riv morötterna eller skär dem i stavar.

Häll av potatisen och krossa den med en potatisstöt eller visp. Värm mjölken, häll i den och vispa slätt. Smaka av med salt och peppar.

Servera korven med mos och morötter.

Torsdag: Snabb korv stroganoff

Vardagsfavoriten korv-Stroganoff har aldrig varit mer lättlagad. Perfekt måltid de dagar då vi har kort om tid.

Ingredienser :
Antal portioner 4
300 g falukorv
1 gul lök
1½ msk tomatpuré
1 msk Smör-&rapsolja
Smör- & rapsolja
2½ dl matlagningsgrädde
matlagningsgrädde 15%
½ tsk salt

Gör så här:

Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken.

Stek korv, lök och tomatpuré i smör &rapsolja i en rymlig stekpanna.

Tillsätt matlagningsgrädden och salta, låt koka på svag värme 2-3 min.

Servera med t ex potatismos och tomatklyftor.

Fredag: Lax i folie

Foliepaket i ugnen är ett smidigt sätt att ge fisken mycket smak och du slipper både stekos och disk! Kryddsmöret går fint att frysa om du får över, ta fram och riv med rivjärn över fisk, potatis och grönsaker till nästa middag.

Ingredienser:

600 g laxfilé
200 g små morötter
250 g färsk sparris
150 g sockerärter
100 g rädisor
300 g kokt potatis
1 citron
1 kruka färsk dill
60 g Svenskt Smör, rumsvarmt
flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Ansa och koka grönsakerna i saltat vatten ca 1 min och kyl ner.
Skär grönsaker och potatis i mindre bitar. Fördela lax, grönsaker och potatis på 4 stora, dubbla folieark.

Riv skalet av citronen och hacka dillen. Rör ihop smör, citronskal och hackad dill.

Skär citronen i skivor och lägg i folie paketen tillsamman dill- och citron smöret. Salta och stäng paketen noggrant. Baka i mitten av ugnen ca 20 min.

Tips:
Det går också bra att tillaga paketen på grillen.

Du kanske också gillar