fbpx
Hem DryckVin En vällagad måltid kan lyftas av ett passande vin

En vällagad måltid kan lyftas av ett passande vin

av Malin Toverud

Någon som kan det där med smaker är den folkkära kocken Leif Mannerström som utsetts till kockarnas kock inte mindre än tre gånger. Hans Göteborgsrestaurang har belönats med en Guide Michelin-stjärna, som restaurangen dessutom har lyckats behålla i över tio års tid. Han har fått medalj av kungen för sina gärningar för Svensk gastronomi och var i många år en av domarna i TV-programmet “Sveriges Mästerkock”.

De som saknar honom i rutan kan glädjas åt nyheten att hans vita vin “Leif Mannerström Sauvignon Blanc” numer ingår i Systembolagets fasta sortiment och därmed säljs i samtliga butiker i landet. Hans röda “Côtes du Rhône” finns att hitta i 200 butiker, och har fått betyget “fynd” i flera tidningar.

Vi har tittat närmare på hans populära viner för att se hur de smakar och vilka maträtter de passar till.

Leif Mannerström Sauvignon Blanc – 99 kronor

Frankrike är världens näst största producent av vin, efter Italien. Det gynnsamma klimatet tillsammans med utbudet av klassiska och ädla druvor gör landet till en producent av kvalitetsvin. Leif Mannerströms favoritland är just Frankrike – därifrån hämtar han inspiration både vad gäller mat och vin. Som namnet antyder är vinet gjort på sauvignon blanc, en druva som man bland annat hittar i Loiredalen i västra Frankrike.

– Det är ett synnerligen friskt och fruktigt vin med smak och doft av citrus, päron och svartvinbärsblad. En Sauvignon blanc helt i min smak som även är ett utmärkt vin till fisk och skaldjur men även ett utsökt bersåvin att servera som fördrink innan middagen. Ett perfekt mingelvin med sin friskhet och aromatiska inslag. Jag är väldigt nöjd med resultatet på alla sätt, säger Leif Mannerström.

Även om det är ett kvalitetsvin är det viktigt för Leif att det inte ska kosta för mycket.

– Min tanke med vinet är att det skall vara ett mycket seriöst men samtidigt ett tillgängligt vin för alla tillfällen som alla skall ha råd att köpa, säger han.

Vinet smakar som bäst om det serveras vid 8-10 grader och är perfekt att plocka fram nu när våren närmar sig.

Leif Mannerström Côtes du Rhône – 119 kronor

Förra året lanserade Leif Mannerström även ett franskt rödvin gjort på handskördade syrah, grenache och nourvèdredruvor från regionen Côtes-du-Rhône. Efter fina betyg i flera tidningar så går vinet nu att hitta i nästan hälften av landets Systembolagsbutiker.  

– Det här är ett riktigt bra klassiskt franskt vin, säger Leif. Jag är verkligen nöjd med kvalitén och vinets karaktär. Det är kraftigt och smakrikt med härliga inslag av solmogna mörka bär, kryddor, lakrits och örter med en generös längd. Så här ska en riktigt bra Côtes-du-Rhône dofta och smaka. Därtill är vinet ett suveränt matvin. Helst äter jag en rejäl entrecôte med bearnaise till, men smakrika charkuterier och hårdostar blir även det enormt gott till.

Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av lamm- och nötkött. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smakerna ska framträda på bästa sätt. Har du provat något av Leif Mannerströms viner? Vilka rätter lagar du helst till det?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar