Dadlar innehåller mycket energi och går att använda till mycket. Bäret växer på palmer och kan bli 2,5-7 cm långa. Dadelpalmen är vanligt förekommande i östra Mellanöstern och Nordafrika. Men det är faktiskt möjligt att odla dadlar i södra Skandinavien. Palmen tål temperaturer ner till minus 12 grader. När palmen odlas i kalla temperaturer bör man dock skydda rotsystemet mot kyla. Det kan man göra genom att lägga ett tjockt lager löv på marken runt stammen. Och det gäller att jorden är väldränerad. Palmen tycker inte om att stå i vatten – fukt och tjäle kan nämligen döda palmen.
Det finns över 1500 sorters dadlar. En av de vanligaste är “Deglet Noor” från Nordafrika. Den exporteras i stor utsträckning och är den vanligaste sorten i dadelproduktionen i Kalifornien. Den här sorten är halvtorr och inte så söt. En av de mest odlade sorterna är “Sayer” och importeras i stora mängder till Europa. Den är mörkt orangebrun, mjuk och sirapskladdig.
Ugnsstekta dadlar med fetaost
Det här rätten är perfekt att göra som förrätt eller att ha som plockmat.
Du behöver:
- 3 dl färska dadlar
- 2 paket bacon
- 100 gram färskost
- 1 dl crème fraîche
- 150 gram fetaost
- 1/2 kruka gräslök
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Kärna ur dadlarna och halvera baconskivorna på längden.
- Linda in dadlarna i baconskivorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Gratinera i ugnen i 15 minuter.
Till ostkrämen:
- Blanda färskost och crème fraîche.
- Smula fetaosten och blanda ner i färskoströran.
- Klipp ner gräslök i röran och blanda.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera de ugnsstekta dadlarna med fetaostkräm och grönsallad.
Dadelbollar i kokos
En nyttigare variant av den klassiska chokladbollen gör du enkelt med dadlar och riven morot. Det här receptet räcker till 15 bollar.
Du behöver:
- 8 färska dadlar
- 1 morot
- 2 dl havregryn
- 2 msk kallt kaffe
- 3 msk kakao
- 1 msk kokosolja
- 1,5 dl kokosflingor (hälften till garnering)
Gör så här:
- Kärna ur och finhacka dadlarna.
- Riv moroten fint.
- Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare.
- Om smeten blir för lös tillsätter du mer havregryn och blir den för mastig tillsätter du mer kokosolja eller vatten.
- Forma till bollar och rulla i kokosflingor.
Ställ in i kylskåp för att stelna något. Ta ut dem 10 minuter innan servering. Bollarna håller sig i kylskåp i ungefär en vecka.