413
Småkakor är återigen på modet och allt fler svenskar upptäcker tjusningen med kafferep. Henriettakakor och Herrgårdskakor kan förgylla vilken fikastund som helst, men de passar lika bra till en kopp varmt te framåt kvällskvisten. Följer du de här enkla recepten så kommer du ha ca 15 herrgårdskakor och 80 små henriettakakor på ditt vardagsrumsbord. Ogillar du mörk choklad så går det bra att byta ut herrgårdskakornas traditionella garnering mot glasyr gjord på vatten och florsocker.
Henriettakakor – det här behöver du:
- 0,4 dl mandel
- 0,2 dl syltat, hackat apelsinskal
- 100 g smör
- 100 g socker
- 1 ägg
- 1 msk kakao
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk bakpulver
- 200 g vetemjöl
Så här gör du:
- Rör smöret mjukt. Blanda det med sockret.
- Rör ner ägget i blandningen.
- Skålla, skala och hacka mandeln fint.
- Blanda mjöl, kanel, kakao, bakpulver, mandel och hackade apelsinskal.
- Blanda med äggmassan.
- Arbeta ihop degen.
- Ställ degen på ett svalt ställe att vila.
- Sätt på ugnen (ca 200 grader).
- Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
- Sporra ut kakor på 5 x 5 cm.
- Lägg kakorna på ett bakpapper på en plåt. Grädda dem i ca 8 minuter (kakorna ska bli ljusbruna).
- Låt dina kakor kallna på ett bakgaller.
Herrgårdskakor – det här behöver du:
- 1 dl mandel
- 75 g smör
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 3 äggvitor
- 150 g mörk blockchoklad till garneringen
Så här gör du:
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Smält smöret. Låt det bli lätt brynt.
- Låt smöret svalna.
- Skålla, skala och hacka mandeln.
- Blanda mandeln med vaniljsocker, florsocker och hälften av äggvitorna.
- Tillsätt det smälta smöret samt mjölet.
- Vispa resten av äggvitorna. Blanda ner dem i degen.
- Fyll degen i smorda formar.
- Grädda i 13 – 14 minuter.
- Låt kakorna svalna något i formarna innan de stjälps upp.
- Smält chokladen i vattenbad.
- Pensla dina kakor med chokladen.
Facebook Kommentarer