Hem Efterrätter Två goda desserter med kiwi

Två goda desserter med kiwi

av Redaktionen

Vi är många som tycker att kiwi är en av de godaste frukterna som går att hitta, men trots detta är det relativt ovanligt att använda kiwifrukten i desserter och bakverk. Här kommer recept på en jättegod kiwitårta och en minst lika härlig sorbet som kommer göra dig till desserternas kung eller drottning på nolltid.

Frusen kiwitårta – det här behöver du:

  • 6 kiwifrukter
  • 6 digestivekex
  • 15 – 20 blåbär
  • 5 dl gräddfil
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Saften och det rivna skalet av en halv citron
  • Saften och det rivna skalet av en halv apelsin

Så här gör du:

  • Låt gräddfilen rinna av i kaffefilter över natten.
  • Smula tre digestivekex i botten på en springform.
  • Skala och kör 2 kiwifrukter i en mixer.
  • Blanda den avrunna filmassan med kiwipurén, vaniljsocker, äggulor samt saft och rivna skal från apelsinen och citronen.
  • Vispa grädden. Blanda den med gräddfilsblandningen.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten.
  • Häll smeten i formen.
  • Strö över resten av de smulade digestivekexen.
  • Ställ tårtan i frysen över natten.
  • Ta fram din tårta 30 minuter innan serveringen.
  • Garnera med 4 skalade, skivade kiwifrukter lagda i en krans runt kanten.
  • Strö blåbären på tårtans mitt.
  • Servera tårtan som dessert – gärna tillsammans med en klick hallonpuré vid sidan om.

Kiwisorbet – det här behöver du:

  • 4 kiwifrukter
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 äggvita
  • Portionsglas

Så här gör du:

  • Skala kiwifrukterna. Dela dem i bitar och kör dem i en matberedare.
  • Häll ner socker och vatten.
  • Kör blandningen så den blir slät.
  • Häll blandningen i en skål och ställ den i frysen.
  • Ta ut den ur frysen.
  • Vispa några gånger i blandningen så den blir halvfast.
  • Vispa äggvitan till skum. Kör blandningen tillsammans med äggvitan i en matberedare så du får en slät, ljusgrön ismassa.
  • Lägg massan i en skål. Låt den frysa till halvfast konsistens.
  • Ta sorbeten ur frysen precis innan serveringen, den smälter mycket fort. Servera i portionsglas – gärna med några bär till.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar