633
Om drygt en månad är kristendomens viktigaste högtid här, och då är det många som förväntar sig att du bjuder dem på lamm. Lammet är en omskrivning för Kristus, men det förekom faktiskt att man offrade lamm till Gud även före Jesu födelse. Många väljer att server en klassisk lammstek när påsken står för dörren, men det finns en hel del andra rätter att ta till.
Lammgryta – det här behöver du:
- 1 kg lammbog
- 2 purjolökar
- 1 gul lök
- 250 g gröna bönor
- 300 g potatis
- 2 msk olja
- 4 dl grönsaksbuljong
- 1 knippa persilja
- 1 knippa citronmeliss
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Be slaktaren bena ur köttet.
- Putsa bort senor och hinnor.
- Avlägsna överflödigt fett.
- Skär lammköttet i munsbitar.
- Skala och hacka den gula löken grovt.
- Skölj och snoppa bönorna.
- Skär bönorna i 3 cm långa bitar.
- Skala och skiva potatisen.
- Ansa och skölj purjolöken ordentligt. Skär den i tjocka skivor efter att du avlägsnat de yttersta bladen.
- Värm oljan i en gryta och bryn sedan köttärningarna.
- Tillsätt den gula löken och låt den bryna med.
- Häll på grönsaksbuljongen.
- Krydda med salt och peppar.
- Lägg på ett lock. Låt din rätt sjuda över svag värme i ca 20 minuter.
- Blanda ner potatisen. Låt rätten sjuda i ytterligare 25 minuter.
- Tillsätt purjolök och gröna bönor. Låt rätten sjuda i 12 minuter till.
- Skölj, torka och hacka persilja och citronmeliss.
- Servera din rätt direkt från grytan.
- Strö över persilja och citronmeliss.
Lammkotlettrad med bacon – det här behöver du:
- 1,5 kg lammkotlettrad
- 8 tunna skivor bacon
- Peppar
- Salt
Till serveringen:
- 3 msk smör
- 500 g champinjoner
- 1 knippe persilja
Så här gör du:
- Skrapa de yttersta av kotlettbenen fria från hinnor och senor.
- Knäck ryggbenet mellan lederna.
- Krydda med peppar och salt.
- Lägg kotlettraden på galler över långpanna.
- Lägg baconskivorna över kotlettraden samt mellan revbenen.
- Sätt på ugnen (ca 175 grader) och stek köttet i 1 timme.
- Rensa, skölj och skiva svamparna.
- Hacka persiljan.
- Bryn smöret i en stekpanna.
- Stek champinjonerna tills de fått svag färg.
- Skär upp kotlettraden så det blir ett ben till varje skiva.
- Lägg upp din rätt på ett varmt fat.
- Garnera med persilja och stekta champinjoner.
Facebook Kommentarer
1 kommentera
qhsbVJPSn