Har du inte en slow cooker är det dags att införskaffa en nu. En slowcooker är en elektrisk gryta som tillagar din mat långsamt på låg eller hög temperatur. Du lägger in de ingredienser du vill ha på morgonen, går till jobbet och kommer sen hem till en vällagad och ljuvligt doftande maträtt.
Så vad kan man då laga för mat i en slow cooker? Ja, bara fantasin sätter dina gränser. Men den är perfekt att laga grytor och soppor i. Här kommer därför tre enkla recept som garanterat kommer att värma dig i vinter!
Biffgryta (4–6 portioner)
1 kilo nötkött, grytbitar
1 matsked vetemjöl
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 lagerblad
1 tesked paprikapulver
1 tesked worcestershiresås
1 lök, hackad
3 potatisar, tärnade
4 morötter, skivade
1 stjälk selleri, hackad
Salt och peppar
Börja med att lägga köttet i slow cookern. Blanda mjöl, salt och svartpeppar i en separat skål och häll det över köttet. Se till att blanda köttet väl med mjöl-blandningen. Lägg ner vitlök, lagerblad, paprika och worcestershiresås, lök, potatis, morötter och selleri. Täck över och låt koka på låg värme i 10-12 timmar eller hög värme i 4-6 timmar.
Kyckling nudelsoppa (4 portioner)
4 kycklingfiléer
14 dl vatten
1 lök, hackad
2 stjälkar selleri, hackad
1 kycklingbuljong
1 paket äggnudlar
Salt och peppar
Lägg alla ingredienser utom äggnudlarna i slow cookern. Täck över och låt koka på låg värme i 6-8 timmar. Ta ut kycklingen och strimla den. Vrid slow cookern till hög värme, lägg i äggnudlarna och koka tills dem är mjuka (se förpackning för exakt koktid). Lägg tillbaka kycklingen och tillsätt salt och peppar efter behov.
Potatis och purjolökssoppa (4 portioner)
1 matsked smör
3 matskedar olivolja
2 stora purjolökar, tärnad
1 gul lök, finhackad
1 morot, tärnad
2 dl finhackad svamp (exempelvis champinjoner)
1 kilo potatis, skalad och tärnad
4 dl grönsaksbuljong
2,5 dl mjölk eller grädde
1 matsked potatismjöl
Salt och peppar
Sätt på stek funktionen på din slow cooker. Hetta upp smör och olivolja. Tillsätt purjolök, lök, morot och svamp. Stek och rör om i ungefär 6 minuter tills purjolöken och löken är genomskinlig och morötterna och svampen har mjuknat. Tillsätt potatis och grönsaksbuljong och blanda väl. Blanda mjölken/grädden och potatisstärkelsen innan du rör ner den i soppan. Salt och peppra efter behov. Stäng sedan av stek-funktionen. Tillaga soppan på låg värme i 6 timmar eller på hög värme i 3,5 timmar. Rör om i soppan innan servering. Servera gärna soppan med nybakat bröd.
Det här var 3 enkla recept att göra i en slow cooker – Har du några andra recept eller någon särskild ingrediens som du tycker extra mycket om? Var inte rädd att testa dig fram – det mesta fungerar att ha i både soppor och grytor. Lycka till!