410
En god sås kan förvandla en enkel maträtt till en riktig festmåltid. De här tre såserna har alla förmågan att ta fram det absolut bästa i rätterna du serverar dem till. Dessutom så är det jättelätt att experimentera och byta ut ingredienserna om det är någon råvara som inte faller dig i smaken.
Hummersås – det här behöver du:
- 1 kokt hummer på 500 g
- 1 msk fransk senap
- 0,3 tsk paprika
- 0,5 dl vitt vin
- 100 g majonnäs
- Salt
Så här gör du:
- Dela din hummer med ett snitt genom huvudskölden och den utsträckta stjärten.
- Kasta bort magsäcken (den sitter framme i huvudet).
- Ta bort den svarta strängen som går genom stjärten.
- Krossa skalet på klorna med en nötknäppare.
- Ta ut köttet i stjärt och klor. Skär det i munsbitar.
- Rör ut majonnäsen med vinet. Smaka av med paprika, senap och salt.
- Vänd ner hummerbitarna i såsen.
- Servera din hummersås till pasta eller rostat bröd.
Räksås – det här behöver du:
- 750 g räkor
- 3 msk margarin
- 1 syrligt äpple
- 1 purjolök
- 1 burk krossade tomater
- 2 tsk curry
- 1 buljongtärning (helst grönsaksbuljong)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 dl crème fraiche
- 2 msk torr sherry
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Rensa räkorna.
- Ansa purjolöken. Skär den i fina ringar.
- Skala äpplet. Riv det grovt.
- Låt purjolöken fräsa i margarinet tillsammans med curry och äpple i några minuter. Obs! Den ska inte ta färg.
- Tillsätt krossade tomater, vispgrädde och smulad buljongtärning.
- Låt såsen koka i ca 10 minuter över svag värme.
- Skala vitlöksklyftorna. Pressa ner dem i såsen.
- Tillsätt sherry och crème fraiche.
- Låt såsen koka ihop några minuter.
- Smaka av med peppar och salt.
- Värm räkorna i såsen som inte får koka sedan räkorna tillsatts.
- Servera din räksås till pasta eller ris.
Dessertsås med vin – det här behöver du:
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 3 äggulor
- 1,5 msk socker
- 0,5 dl vatten
- 1,5 dl vitt vin
- Citronsaft
- Apelsinsaft
Så här gör du:
- Vispa socker och äggulor till skum i en tjockbottnad, rostfri kastrull.
- Tillsätt rivet citronskal, rivet apelsinskal, vatten och vin.
- Värm upp blandningen över svag värme under vispning.
- Vispa tills såsen börjar tjockna. Den får inte koka!
- Ta kastrullen av värmen.
- Smaka av såsen med apelsinsaft och citronsaft.
- Servera genast.
Facebook Kommentarer