fbpx
Hem Sås Tre goda såser

Tre goda såser

av Redaktionen

En god sås kan förvandla en enkel maträtt till en riktig festmåltid. De här tre såserna har alla förmågan att ta fram det absolut bästa i rätterna du serverar dem till. Dessutom så är det jättelätt att experimentera och byta ut ingredienserna om det är någon råvara som inte faller dig i smaken.

Hummersås – det här behöver du:

  • 1 kokt hummer på 500 g
  • 1 msk fransk senap
  • 0,3 tsk paprika
  • 0,5 dl vitt vin
  • 100 g majonnäs
  • Salt

Så här gör du:

  • Dela din hummer med ett snitt genom huvudskölden och den utsträckta stjärten.
  • Kasta bort magsäcken (den sitter framme i huvudet).
  • Ta bort den svarta strängen som går genom stjärten.
  • Krossa skalet på klorna med en nötknäppare.
  • Ta ut köttet i stjärt och klor. Skär det i munsbitar.
  • Rör ut majonnäsen med vinet. Smaka av med paprika, senap och salt.
  • Vänd ner hummerbitarna i såsen.
  • Servera din hummersås till pasta eller rostat bröd.

Räksås – det här behöver du:

  • 750 g räkor
  • 3 msk margarin
  • 1 syrligt äpple
  • 1 purjolök
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk curry
  • 1 buljongtärning (helst grönsaksbuljong)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 2 msk torr sherry
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  • Rensa räkorna.
  • Ansa purjolöken. Skär den i fina ringar.
  • Skala äpplet. Riv det grovt.
  • Låt purjolöken fräsa i margarinet tillsammans med curry och äpple i några minuter. Obs! Den ska inte ta färg.
  • Tillsätt krossade tomater, vispgrädde och smulad buljongtärning.
  • Låt såsen koka i ca 10 minuter över svag värme.
  • Skala vitlöksklyftorna. Pressa ner dem i såsen.
  • Tillsätt sherry och crème fraiche.
  • Låt såsen koka ihop några minuter.
  • Smaka av med peppar och salt.
  • Värm räkorna i såsen som inte får koka sedan räkorna tillsatts.
  • Servera din räksås till pasta eller ris.

Dessertsås med vin – det här behöver du:

  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 3 äggulor
  • 1,5 msk socker
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl vitt vin
  • Citronsaft
  • Apelsinsaft

Så här gör du:

  • Vispa socker och äggulor till skum i en tjockbottnad, rostfri kastrull.
  • Tillsätt rivet citronskal, rivet apelsinskal, vatten och vin.
  • Värm upp blandningen över svag värme under vispning.
  • Vispa tills såsen börjar tjockna. Den får inte koka!
  • Ta kastrullen av värmen.
  • Smaka av såsen med apelsinsaft och citronsaft.
  • Servera genast.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar