541
Är du trött på att ständigt fritera falafel och steka quornfilé? Då kan det vara dags att du lär dig några nya vegorecept. Det finns en mängd spännande rätter att göra på den där quornfärsen du har i frysen. Eller varför inte skippa köttersättningen helt och hållet för en kväll och servera en härlig grönrätt på fänkål?
Vegofärs på selleribotten – det här behöver du:
- 300 g quornfärs
- 1 stor rotselleri på ca 400 g
- 2 msk ströbröd
- 2 msk salt per l vatten
- 1 dl mjölk
- 1 äggula
- 1 krossad vitlöksklyfta
- Salt
- Peppar
Till gratineringen:
- 1 msk margarin
- 1 msk ströbröd
- 3 msk riven, lagrad ost
Så här gör du:
- Sätt på ugnen (ca 200 grader).
- Skala och skär sellerin i skivor (ca 4 cm tjocka)..
- Koka sellerin mjuk i saltat vatten.
- Lägg ströbrödet i blöt i vätskan.
- Blanda quornfärsen med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen samt äggulan.
- Smaksätt med vitlök.
- Fördela quornfärsen på selleriskivorna.
- Lägg skivorna på ett smort, ugnssäkert fat.
- Strö över ströbröd och ost och lägg en klick margarin på varje portion.
- Gratinera i ugnens mitt i ca 20 minuter.
Quornfärs i form – det här behöver du:
- 400 g quornfärs
- 2 dl lättmjölk
- 2 msk ströbröd
- 1 ägg
- 0,5 msk torkad salvia
- 400 g djupfryst, hel spenat
- Salt
- Peppar
Till gratineringen:
- 1 msk margarin
- 1 msk ströbröd
- 3 msk riven ost
Så här gör du:
- Låt spenaten tina enligt instruktionerna på förpackningen.
- Sätt på ugnen (ca 225 grader).
- Lägg ströbrödet i blöt i lite av mjölken.
- Hacka ägget.
- Blanda quornfärsen med ströbrödsblandningen, peppar, salt, ägg och smulad salvia.
- Späd med resten av mjölken lite i taget.
- Kläm ur vätskan i spenaten. Häll bort den.
- Lägg hälften av vegofärsen i en smord, ugnssäker form.
- Lägg spenaten ovanpå och därefter resten av färsen.
- Strö över ströbröd och ost.
- Lägg på klickar av margarin.
- Ställ rätten i ugnens mitt i ca 35 minuter.
- Servera.
Fänkål i vitt vin – det här behöver du:
- 2 fänkålsstånd
- 1 röd paprika
- 250 g tomater
- 2,5 dl vitt vin
- 1 knippa persilja
- 1 knippa dill
- 1 msk margarin
- Salt
- Peppar
Till serveringen:
- Pain riche
Så här gör du:
- Skär bort rotskivan på fänkålen.
- Skär även bort toppen och de yttre bladen.
- Skölj och dela fänkålsstånden i 4 delar på längden.
- Skär paprikan i små tärningar.
- Skålla, flå och dela tomaterna i 4 delar.
- Smält margarinet. Låt fänkålen fräsa i några minuter.
- Tillsätt tomaterna och paprikan.
- Häll på vinet.
- Krydda med peppar och salt.
- Lägg på locket. Låt rätten sjuda över svag värme (ca 15 minuter).
- Strö över finklippt dill och persilja.
- Servera rätten med varma pain riche.
Facebook Kommentarer