368
Våren är en årstid då många vill ha mat som är enkel att tillaga men som samtidigt känns lite lyxig. Fisk och skaldjur är alltid trevligt att ta till när våren närmar sig – eller vad sägs om en läcker gurksallad med fläsk?
Pilgrimsmusslor i vitvinssås – det här behöver du:
- 300 g pilgrimsmusslor (djupfrysta eller färska)
- 100 g champinjoner
- 2 msk smör
Till såsen:
- 1 msk finhackad purjolök
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 1,5 msk smör
- 2 dl fiskbuljong
- 1 krm cayennepeppar
- 2 dl crème fraiche
Till garneringen:
- Några kvistar bladpersilja
- Ett knippe dill
Så här gör du:
- Tina pilgrimsmusslorna i kallt vatten om de är frysta. Låt dem rinna av.
- Ansa, skiva och fräs svampen i smör i några minuter.
- Fräs purjolöken i smör i en liten kastrull. Späd med fiskbuljong och vin. Reducera till hälften.
- Lägg ner pilgrimsmusslorna. Låt dem sjuda i 5 minuter.
- Ta upp musslorna. Håll dem varma.
- Häll crème fraiche i kastrullen.
- Koka ihop såsen i några minuter. Den ska bli simmig.
- Skilj de vita och röda delarna av musslorna. Skiva dem.
- Fördela champinjoner och musslor i portionsformar..
- Häll över såsen.
- Garnera med dill och persilja.
Lax med kryddörter – det här behöver du:
- 1,3 kg lax (helst mittbiten)
- Saften från en halv citron
- Saften från en halv apelsin
- 3 msk smör
- 1,5 tsk salt
- 1 knippa dill
- 1 knippa persilja
- 1 knippa citronmeliss
- 2 purjolökar
Så här gör du:
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Skär fisken i skivor på ett par cm.
- Smörj en ugnssäker form med 1,5 msk smör.
- Lägg ner laxskivorna.
- Pressa över apelsinsaften och citronsaften.
- Strö över salt.
- Skölj citronmeliss, dill och persilja. Hacka fint.
- Skär av toppen och de yttre bladen på purjolökarna.
- Skär det vita på purjolökarna i fina ringar.
- Strö purjolök, dill, persilja och citronmeliss över laxen.
- Lägg resten av smöret i klickar över laxen.
- Sätt in rätten i ugnens mitt i drygt 20 minuter.
- Ös fisken emellanåt under stektiden.
- Servera laxen direkt ur fatet.
- Servera rätten tillsammans med små kokta potatisar och en god grönsallad.
Gurksallad med fläsk – det här behöver du:
- 1 slanggurka
- 150 g färskt, skivat fläsk
- 1 äggula
- 05, tsk senapspulver
- 1 knippa rädisor
- 1,5 msk vinäger
- 1 tsk socker
- 1 knippa persilja
- Vatten
- Salt
Så här gör du:
- Skär köttet i fina strimlor.
- Låt köttet koka i ca 5 minuter i lättsaltat vatten.
- Låt rinna av.
- Skala gurkan. Skär den i halvor på längden.
- Gröp ur kärnorna med en sked. Skiva den.
- Vispa upp äggulan och blanda den med vinäger, senapspulver och socker.
- Blanda gurkskivorna och fläskstrimlorna med senapsblandningen.
- Lägg upp salladen portionsvis i små skålar.
- Ansa och grovhacka rädisorna.
- Hacka persiljan.
- Strö persiljan och rädisorna över salladen i skålarna.
- Servera rätten med varma kuvertbröd.
Facebook Kommentarer