Hem Efterrätter Två gammaldags tårtor

Två gammaldags tårtor

av Redaktionen

Saknar du de där gamla tårtorna som din farmor eller mormor brukade baka när du kom på besök? Här kommer två tårtrecept med en doft av 70- och 80-tal. Herrgårdstårtan tar endast 60 minuter att göra inklusive gräddningstiden och chokladlaggtårtan blir klar efter ca 75 minuter.

Herrgårdstårta – det här behöver du:

  • 6 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker

Till fyllning och garnering:

  • 2 ägg
  • 4 dl grädde
  • 1 msk maizena
  • 0,5 dl socker
  • 100 g smör
  • Saften av en fjärdedels citron
  • Saften av en fjärdedels apelsin
  • Hallonsylt
  • Syltade, hackade apelsinskal

Så här gör du:

  • Börja med att göra degen: blanda socker och mjöl. Smula in smöret med fingertopparna.
  • Arbeta ihop din deg med ägget. Den får inte arbetas för mycket!
  • Gör fyllningen: Vispa ihop socker och ägg. Rör ner maizena.
  • Koka upp grädden. Häll den i äggblandningen under vispning.
  • Häll blandningen i kastrullen. Låt den nå kokpunkten över svag värme medan du vispar den. Den får absolut inte koka!
  • Ta av kastrullen när krämen tjocknat.
  • Rör ner smöret i små klickar.
  • Rör tills din kräm blivit kall.
  • Smaka av med apelsinsaften och citronsaften.
  • Hacka de syltade apelsinskalen i pyttesmå tärningar.
  • Nu är det dags att göra bottnarna: dela degen i 4 delar. Kavla ut delarna till runda bottnar (en mattallriks storlek) på ett mjölat bakbord.
  • Grädda bottnarna i ca 9 minuter på ett bakpapper på plåt.
  • Låt bottnarna kallna på bakgaller.
  • Lägg ihop bottnarna med hallonsylt och kräm.
  • Lägg ett lager kräm på översta tårtbotten.
  • Strö över de hackade, syltade apelsinskalen.

Cokladlaggtårta – det här behöver du:

  • 5 – 6 msk kakao
  • 2 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Till fyllning och garnering:

  • 25 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 75 g nötter
  • 1,5 msk pulverkaffe
  • 2 msk rom
  • 1 burk konserverade mandarinklyftor
  • Ett tiotal hallon (färska eller frysta)

Så här gör du:

  • Sätt på ugnen (ca 175 grader).
  • Smörj och bröa formen.
  • Blanda ner kakao, 2 dl grädde och 1 dl socker i en kastrull.
  • Koka upp blandningen under omrörning.
  • Låt blandningen kallna.
  • Rör samman smör och 1 dl socker. Tillsätt 1 msk vaniljsocker och två ägg.
  • Blanda bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i smör- och sockerblandningen tillsammans med kakaogrädden. Ta lite i taget.
  • Häll degen i formen. Grädda i ca 45 minuter.
  • Låt kakan kallna. Skär den i 3 bottnar.
  • Gå vidare till fyllningen: börja med att vispa grädden hårt.
  • Låt mandarinklyftorna rinna av. Spar lagen.
  • Smaka av grädden med pulverkaffe. Tillsätt hackade nötter.
  • Blanda en del av lagen med rom. Fukta tårtbottnarna med blandningen.
  • Lägg ihop bottnarna med mockagrädden. Använd lite mer än hälften.
  • Fördela resten av mockagrädden över den övre bottnen.
  • Riv den mörka chokladen.
  • Garnera med mandarinklyftor, hallon och den rivna chokladen.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar