477
Många anser att rulltårta bör innehålla hallonsylt, jordgubbssylt eller möjligtvis äppelmos. Det finns dock en rad andra varianter som är minst lika goda om du ger dem en chans. Rulltårtor är vanliga som fikabröd men det går också utmärkt att förvandla dem till efterrätter eller lyxiga bakelser med hjälp av lite vispgrädde, frukt och bär.
Rulltårta med äggkonjaksfyllning – det här behöver du till smeten:
- 1 dl vetemjöl
- 1 msk potatismjöl
- 4 ägg
- 1 dl socker
- 3 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Det här behöver du till fyllningen:
- 4 äggulor
- 1 kryddmått salt
- 4 msk socker
- 1 dl konjak
- 05, tsk vaniljsocker
Så här gör du din rulltårtsbotten:
- Smörj en pappersform ända ut i hörnen.
- Lägg den i långpanna.
- Vispa socker och äggulor pösigt och vitt.
- Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och mjöl. Rör ner blandningen i äggsmeten.
- Vispa äggvitorna hårt.
- Vänd ner äggvitorna i smeten.
- Fördela smeten i din form.
- Grädda tårtbotten i 10 minuter i ugnens mitt (ca 225 grader).
- Lägg ett sockrat papper på bordet.
- Vänd upp kakan på pappret.
- Täck kakan med fuktat smörpappret.
- Låt kakan kallna.
Så här gör du fyllningen:
- Vispa konjak, äggulor, salt, socker och vaniljsocker i en skål.
- Ställ skålen i hett vattenbad.
- Vispa blandningen tills den blivit krämig, luftig och tjock.
- Ta bort krämen från värmen och låt den svalna.
Gör klart din rulltårta:
- Ta bort pappret från kakan.
- Bred fyllningen över tårtbottnen. Se till så att fyllningen inte når ända ut till kanterna.
- Rulla ihop botten från långsidan. Lägg upp den på skarven.
- Låt rulltårtan ligga och dra i minst 30 minuter innan den serveras.
Rulltårta med citronsmörkräm – det här behöver du till smeten:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 1,7 dl socker
Det här behöver du till fyllningen:
- 1 äggula
- 125 g smör
- 2 dl florsocker
- Saft från 1 citron
Så här gör du din rulltårtsbotten:
- Sätt på ugnen (ca 225 grader).
- Smörj pappersformen.
- Lägg formen i långpanna.
- Vispa äggvitorna så du får ett hårt skum.
- Vispa in 3 msk socker.
- Blanda ner resten av sockret.
- Vispa upp äggulorna. Rör ner dem i äggvitesmeten.
- Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver. Vänd in blandningen i smeten.
- Fördela smeten ända ut i pappersformens hörn.
- Grädda rulltårtsbottnen i ca 7 minuter i ugnens mitt (ca 225 grader).
- Lägg ett sockerstrött papper på bordet.
- Vänd upp kakan på pappret.
- Täck din kaka med ett fuktigt smörpapper.
- Låt kakbottnen kallna.
Så här gör du fyllningen:
- Rör smöret smidigt tillsammans med florsockret.
- Blanda ner äggulan.
- Blanda ner citronsaften och rör lite till.
Gör klart din rulltårta:
- Ta bort pappret från kakan.
- Bred citronsmörkrämen över tårtbottnen.
- Rulla ihop kakan från långsidan.
- Lägg din rulltårta på skarven.
Facebook Kommentarer