En riktigt god efterrätt kan rädda dig om du ska bjuda på middag men har ont om tid. Är huvudrätten av det tamare slaget så kan efterrätten göra att gästerna ändå går hem nöjda och glada. Överraskar du med någonting som dina vänner aldrig ätit tidigare så har du en god chans att göra succé. Med andra ord kan det vara en bra idé att gräva fram dina gamla släktingars kokböcker och laga till det där som ansågs vara ruskigt gott för ca 50 år sedan.
Päronhalvor med aprikossmak
Päronhalvor med aprikossmak var en relativt vanlig efterrätt under 60- och 70-talen. Den här efterrätten serverades ofta efter en middag där kalkon eller gås var huvudingrediensen, men det går naturligtvis lika bra att bjuda på päronhalvor efter tofu eller fisk.
Det här behöver du:
- 12 konserverade päronhalvor
- 3 msk punsch
- 2 barnmatsburkar aprikospuré
- 4 msk flisad rostad mandel
Så här gör du:
- Lägg upp dina päronhalvor på ett fat.
- Blanda punschen med aprikospurén.
- Bred massan över päronhalvorna. Låt dem stå kallt i minst ett par timmar.
- Strö över flisad rostad mandel.
- Servera rätten med vaniljglass eller vispad grädde.
Honungskaka
Var du barn på 80-talet så blev du troligtvis bjuden på honungskaka av någon äldre släkting. Honungskaka fungerar lika bra till eftermiddagsfikat som till efterrätt. Det är dessutom en kaka som du kan äta utan dåligt samvete, då honung är rik på antioxidanter samt har förmågan att läka sår.
Det här behöver du:
- 350 g honung
- 2 ägg
- 100 g smör
- 100 g russin
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- Pressad saft från 1 citron
Så här gör du:
- Smält smöret och låt det sedan svalna.
- Blanda smör, russin och honung.
- Vispa upp äggen. Rör ner dem tillsammans med citronsaften.
- Blanda bakpulver och mjöl och rör sedan ner detta i blandningen.
- Häll din massa i en bröad och väl smord form (2 l).
- Grädda honungskakan i ugn vid 150 grader i 1 timme. Öka värmen till 175 grader mot slutet av gräddningen.
- Låt honungskakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.
- Servera den med vispgrädde, vaniljsås eller som den är.
Kaffemousse
Kaffemousse passar perfekt efter en mäktig middag då gästerna inte orkar få i sig så mycket mer. Är det någon av dina gäster som inte uppskattar kaffe så kan pulverkaffet lätt ersättas med chokladdryckspulver.
Det här behöver du:
- 6 msk pulverkaffe
- 3 msk florsocker
- 2 msk kokande vatten
- 2 äggulor
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Så här gör du:
- Blanda pulverkaffe, florsocker och vatten.
- Låt blandningen svalna.
- Rör ner äggulorna och tillsätt vaniljsockret.
- Vispa grädden, och vänd sedan försiktigt ner kaffeblandningen i grädden.
- Fördela din mousse i portionsglas. Låt dem stå kallt i minst 2 timmar.
- Stoppa ner några bär eller fruktbitar i portionsglasen och servera din kaffemousse.
1 kommentera
Superbra recept!