312
Kanel är en krydda som älskas av människor i hela världen. I Sverige har vi blivit något av experter på att använda kanel i bakverk, medan man i Mellanöstern och länderna kring Medelhavet oftast använder kryddan i kötträtter. I Indien är det vanligt med kanel i drycker och i Kina är kryddan en viktig ingrediens i blandningen som kallas Five Spice Powder. I vårt land är kanelbullen ett omåttligt populärt bakverk, men vill du variera dig så finns det en rad andra godsaker där kanel är huvudingrediensen.
Kanelkakor – det här behöver du:
- 1 msk kanel
- 125 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- 1 ägg
- 25 sötmandlar
Så här gör du:
- Blanda kanel, socker, hjorthornssalt och mjöl.
- Skålla, skala, hacka och tillsätt mandeln.
- Smula in smöret i blandningen. Använd fingertopparna.
- Arbeta ihop din deg.
- Låt degen svalna i ca 30 minuter.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
- Skär degen i fyrkanter på 3 x 3 cm.
- Lägg kakorna på bakpapper på en plåt.
- Grädda i ugnens mitt.
- Låt kanelkakorna kallna helt innan du lägger ner dem i kakburken.
Kaneltoast – det här behöver du:
- 1 tsk kanel
- 2 msk socker
- 4 skivor dagsgammalt vitt bröd
- 1 msk margarin
Så här gör du:
- Sätt på ugnen (ca 225 grader).
- Bred margarinet på brödskivorna.
- Blanda kanel och socker. Strö blandningen över skivorna.
- Lägg brödskivorna på bakpapper på en plåt. Ställ in plåten i ugnens övre del.
- Låt brödet rostas så det får en vacker ljusbrun nyans.
- Servera genast. Kaneltoast passar utmärkt ihop med jordgubbssoppa eller krusbärskräm.
Kaneltårta med frukt – det här behöver du:
- 1 msk kanel
- 150 g smör
- 1 ägg
- 150 g socker
- 3 dl vetemjöl
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 banan
- Jordgubbar
Så här gör du:
- Sätt på ugnen (200 grader).
- Rör sockret och smöret pösigt och vitt.
- Tillsätt ägget.
- Rör ner kanel och mjöl.
- Ta fram ett bakplåtspapper. Rita upp 4 rundlar på pappret (de ska vara ungefär så stora som en desserttallrik).
- Lägg bakplåtspappret på plåten.
- Bred ut smeten i rundlarna.
- Grädda bottnarna.
- Låt bottnarna svalna något på plåten innan du för över dem till ett bakgaller för att kallna helt.
- Vispa grädden hårt.
- Lägg ihop bottnarna med grädden emellan.
- Lägg ett tunt lager grädde på tårtans tak.
- Skiva bananen.
- Lägg på bananskivorna och jordgubbarna i toppen.
Facebook Kommentarer