fbpx
Hem Recept Förgyll vardagen med pepparrot

Förgyll vardagen med pepparrot

av Redaktionen

Pepparrot är en östeuropeisk rot-kryddört som använts flitigt i Sverige sedan 1400-talet. Idag odlas pepparroten i stora delar av världen, och är lika vanlig på odlingar som i förvildade områden. Med sina senapsliknande ämnen passar roten i allt från kötträtter och sallader till såser och smör. Är du intresserad av alternativ medicin så kan du prova på att äta pepparrot när du har feber.

Pepparrotssallad – det här behöver du:

  • 1 msk riven pepparrot
  • Ett halvt äpple
  • Ett halvt päron
  • 50 g majonnäs
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk socker
  • 1 msk citronsaft

Så här gör du:

  • Skala pepparrot, päron och äpple.
  • Riv äpplet och pepparroten.
  • Skär päronet i pyttesmå tärningar.
  • Dryp över citronsaften snabbt så att pepparroten och frukterna inte blir mörka.
  • Vispa grädden till hårt skum.
  • Blanda grädden med majonnäsen.
  • Tillsätt riven pepparrot, rivet äpple samt pärontärningar.
  • Smaksätt med socker.
  • Servera salladen i en skål eller till en kötträtt.

Pepparrotssås – det här behöver du:

  • 3 msk riven pepparrot
  • 1 msk smör
  • 4 dl ljus buljong
  • 2 msk vetemjöl
  • Vitpeppar
  • Salt

Så här gör du:

  • Fräs ihop mjöl och smör i en kastrull över svag värme.
  • Tillsätt buljongen.
  • Rör tills såsen kokat upp.
  • Låt såsen koka i ca 4 minuter.
  • Smaksätt med pepparrot, vitpeppar och salt. När detta är gjort får såsen inte koka mer.
  • Servera genast till kokt nötkött, falukorv eller fisk.

Pepparrotssås med gräddfil – det här behöver du:

  • 2 msk riven pepparrot
  • 3 dl buljong
  • 0,5 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 msk vetemjöl

Så här gör du:

  • Koka upp buljongen i en kastrull.
  • Skaka samman mjölk och mjöl i en redningsbägare.
  • Vispa ner redningen i såsen.
  • Låt såsen sjuda några minuter.
  • Runda av den med gräddfil.
  • Smaksätt med riven pepparrot.
  • Servera såsen tillsammans med kött och kokta grönsaker.

Pepparrotssmör med persilja – det här behöver du:

  • 2 msk finriven pepparrot
  • 100 g smör
  • Persilja
  • Salt
  • Smörpapper

Så här gör du:

  • Hacka persiljan.
  • Rör smöret mjukt.
  • Smaksätt med persilja, salt och finriven pepparrot.
  • Rulla pepparrotssmöret till en tjock rulle i fuktigt smörpapper.
  • Lägg smöret i kylskåpet i en timme.
  • Skär smöret i skivor precis innan serveringen.

Servera till kötträtter eller fisk.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar