417
Pepparrot är en östeuropeisk rot-kryddört som använts flitigt i Sverige sedan 1400-talet. Idag odlas pepparroten i stora delar av världen, och är lika vanlig på odlingar som i förvildade områden. Med sina senapsliknande ämnen passar roten i allt från kötträtter och sallader till såser och smör. Är du intresserad av alternativ medicin så kan du prova på att äta pepparrot när du har feber.
Pepparrotssallad – det här behöver du:
- 1 msk riven pepparrot
- Ett halvt äpple
- Ett halvt päron
- 50 g majonnäs
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 msk socker
- 1 msk citronsaft
Så här gör du:
- Skala pepparrot, päron och äpple.
- Riv äpplet och pepparroten.
- Skär päronet i pyttesmå tärningar.
- Dryp över citronsaften snabbt så att pepparroten och frukterna inte blir mörka.
- Vispa grädden till hårt skum.
- Blanda grädden med majonnäsen.
- Tillsätt riven pepparrot, rivet äpple samt pärontärningar.
- Smaksätt med socker.
- Servera salladen i en skål eller till en kötträtt.
Pepparrotssås – det här behöver du:
- 3 msk riven pepparrot
- 1 msk smör
- 4 dl ljus buljong
- 2 msk vetemjöl
- Vitpeppar
- Salt
Så här gör du:
- Fräs ihop mjöl och smör i en kastrull över svag värme.
- Tillsätt buljongen.
- Rör tills såsen kokat upp.
- Låt såsen koka i ca 4 minuter.
- Smaksätt med pepparrot, vitpeppar och salt. När detta är gjort får såsen inte koka mer.
- Servera genast till kokt nötkött, falukorv eller fisk.
Pepparrotssås med gräddfil – det här behöver du:
- 2 msk riven pepparrot
- 3 dl buljong
- 0,5 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 1,5 msk vetemjöl
Så här gör du:
- Koka upp buljongen i en kastrull.
- Skaka samman mjölk och mjöl i en redningsbägare.
- Vispa ner redningen i såsen.
- Låt såsen sjuda några minuter.
- Runda av den med gräddfil.
- Smaksätt med riven pepparrot.
- Servera såsen tillsammans med kött och kokta grönsaker.
Pepparrotssmör med persilja – det här behöver du:
- 2 msk finriven pepparrot
- 100 g smör
- Persilja
- Salt
- Smörpapper
Så här gör du:
- Hacka persiljan.
- Rör smöret mjukt.
- Smaksätt med persilja, salt och finriven pepparrot.
- Rulla pepparrotssmöret till en tjock rulle i fuktigt smörpapper.
- Lägg smöret i kylskåpet i en timme.
- Skär smöret i skivor precis innan serveringen.
Servera till kötträtter eller fisk.
Facebook Kommentarer