fbpx
Hem Övrigt Gott, billigt och bra för miljön

Gott, billigt och bra för miljön

av Redaktionen

Börjar januari budgeten kännas tight? Oroa dig inte, du kan fortfarande njuta av god mat som dessutom är bra för hälsan, planeten och plånboken.

Januari beskrivs oftast som årets fattigaste månad, vilket inte är så underligt med tanke på jul- och nyårshelgens extravagans. Så hur tar man sig igenom januari utan att tumma på matupplevelsen man blivit van vid?

Ett första tips är att tänka på matmiljön! Lägg undan mobilen, sätt på lite bra musik, tänd ett par ljus och lägg upp maten på fina fat. Vi lever i ett stressigt samhälle och även om vi kanske spenderar 45 minuter på att laga maten så är det inte sällan vi äter den på 5. Då hinner inte kroppen med och man känner sig inte riktigt lika nöjd och belåten med måltiden som man kanske annars skulle. Så testa att ta ett djupt andetag och njut av maten, ta in alla fantastiska smaker, former och texturer!

Kryddor från frysdisken och morötter istället för köttfärs

Det andra tipset är att smaksätta maten ordentligt! I frysdisken finns allt från citrongräs till koriander och det är dessutom mycket billigare än att köpa färska kryddor i butiken, och mycket godare än torkade.

Knep nummer tre är att laga en rätt som enkelt kan bli två! Man tjänar inte bara tid i vardagen utan spar också pengar när man kan använda rester för att trolla fram en rätt till! Ett bra exempel är en pastasås med morötter och soltorkade tomater som dag två kan bli till en kryddig morotslasagne.

10 smarta spartips!

  1. Släng mindre! Man brukar säga att vi slänger ungefär var fjärde matkasse vi bär hem. Undvik att kasta maten bara för att bäst före-datumet passerat. Lukta och smaka första! Använd gärna hela grönsaken, både den gröna och vita delen av purjolöken och hela broccolin eller blomkålen, inklusive stjälken!
  2. Ät mindre kött och mer rotfrukter. Att dra ned på sin köttkonsumption är bra både för klimatet och hälsan. Testa att laga fler rätter med linser, bönor och ärtor, eller dryga ut köttfärs med rivna morötter eller linser.
  3. Ät säsongsbaserat. Gurka, tomat och paprika smakar inte bara sämre så här års, det är också dyrt! Kål och rotfrukter säljs däremot till rena fyndpriserna.
  4. Skåpmat. Har du koll på vad som finns längst inne i skafferiet, eller i frysen? Gå igenom gömmorna och se vad du kan slänga ihop.
  5. Gör en veckosallad. Gör en salladsbas som du sen kan piffa upp på olika sätt under veckan.
  6. Gör matlådor! Ett enkelt sätt att spara en extra peng är att börja ta med matlådor till jobbet istället för att äta ute.
  7. Skippa impulsköp på vägen. En kaffe på väg till nästa möte eller en Snickers på väg hem från jobbet drar snabbt iväg och kan bli till hundratals kronor per månad.
  8. Välj varor med kort datum. Många affärer har nedsatt pris på varor som närmar sig sitt bäst före-datum. Passa på att köpa dessa, det går oftast bra att frysa in dessutom!
  9. Gör egen granola. Ta inspiration från den granola du hittar i affären och smaksätt din egen med samma sak. Du kan enkelt hitta bra recept med en snabb googling!
  10. Bubblor! Att dricka läsk och köpevatten blir i längden kostsamt, så utmana dig själv och skippa gärna dessa i januari. Du kan enkelt göra eget smaksatt vatten med smakkombinationer som t.ex. grape och mynta eller fänkål och citron. Har du dessutom en soda streamer kan du till och med bubbla till det!
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar