335
Kryddkaka var ett vanligt inslag på fikaborden för några decennier sedan. Numera bakas kakan mest runt jul, och serveras vanligtvis ihop med vispgrädde och/eller apelsinmarmelad. Den svenska kryddkakan är något enklare att baka än den danska, som har längre gräddningstid och fler ingredienser. Är du trött på stora kakor så kan du istället fördela smeten i pappersformar och grädda dem som muffins.
Svensk kryddkaka – det här behöver du:
- 4,5 tsk pulverkaffe
- 3 dl kokande vatten
- 3,3 dl vetemjöl
- Hackade, syltade apelsinskal
- 2 dl russin
- 0,5 tsk nejlika
- 1 tsk kanel
- 2,3 dl socker
- 50 g margarin
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vanillinsocker
Till formen:
- Margarin eller smör
- 2,5 msk ströbröd
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka upp vattnet.
- Blanda kaffe, kanel, russin, syltade apelsinskal, nejlika, margarin och socker i en kastrull.
- Koka kryddblandningen i ca 3 minuter.
- Kyl i ett kallt vattenbad.
- Blanda mjöl, bakpulver och vanillinsocker. Rör ner blandningen i kryddvätskan.
- Häll upp smeten i en smord och bröad form.
- Grädda din kaka mitt i ugnen.
- Lossa kakan från formens sidor.
- Stjälp upp den på ett bakgaller och låt den kallna.
Dansk kryddkaka – det här behöver du:
- 50 g fikon (små bitar)
- 3 ägg
- 100 g margarin
- 2,6 dl socker
- 50 g suckat
- 25 g mandel
- 1 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stött kardemumma
- 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk nejlika
- 2 dl lättfil
Till formen:
- Margarin
- 2,5 msk ströbröd
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa socker och ägg pösigt och vitt.
- Smält margarinet. Rör ner det sakta i äggblandningen.
- Skölj fikonbitarna.
- Skålla och skala mandeln.
- Hacka mandeln och suckaten.
- Blanda bakpulver, mjöl, fikonbitar, suckat, mandel och kryddor. Rör ner i smeten i omgångar. Växla med lättfilen.
- Häll smeten i en smord och bröad bakform.
- Grädda i ca 70 minuter i nedre delen av ugnen.
- Stjälp upp kryddkakan på ett bakgaller och låt den kallna.
Facebook Kommentarer