312
De flesta svenskar älskar julskinka, risgrynsgröt, prinskorv och köttbullar. Ibland kan det dock vara trevligt att variera den vanligaste jul- och nyårsmaten med ett par magrare vinterrätter. Rödkålssallad med frukt, sjötunga med champinjoner och räkor samt kronärtskockshjärtan i äggsallad är alla rätter som hjälper till att skapa feststämning samtidigt som de är relativt kalorisnåla.
Rödkålssallad med frukt – det här behöver du:
- 1 rödkålshuvud
- 2 äpplen
- 1 päron
- 3 msk margarin
- 2,5 dl rödvin
- peppar
- salt
Så här gör du:
- Skär bort kålhuvudets yttre grova blad.
- Dela kålhuvudet och skär bort stocken.
- Strimla kålen fint.
- Smält margarinet i en gryta.
- Tillsätt kålen.
- Rör om och lägg på lock.
- Låt kålen puttra i margarinet i ca 15 minuter över svag värme.
- Rör ofta i kålen.
- Skala päronet och äpplena. Skär dem i klyftor eller tärningar.
- Tillsätt päronbitar, äppelbitar, salt, peppar och rödvin.
- Låt kålen koka mjuk under lock (ca 45 minuter).
- Rör om emellanåt och tillsätt mer rödvin om det kokar torrt.
- Servera rätten rykande varm – antingen som den är eller till anka.
Sjötunga med champinjoner och räkor – det här behöver du:
- 1 kg sjötunga
- 125 g champinjoner
- 100 g rensade räkor
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk salt
- 1 krm peppar
- 2 msk citronsaft
- 1 knippe persilja
- 1 knippe dill
- 3 msk margarin (till stekningen)
Så här gör du:
- Rensa sjötungan.
- Blanda vetemjölet med peppar och salt.
- Vänd sjötungan i blandningen.
- Rensa champinjonerna.
- Skölj svamparna under rinnande kallt vatten.
- Skiva dem.
- Låt de djupfrysta räkorna tina.
- Bryn margarinet lätt i stekpanna.
- Stek sjötungorna ca 5 minuter på var sida.
- Lägg upp fiskarna på ett varmt serveringsfat.
- Lägg ner champinjonerna i stekfettet. Låt dem fräsa några minuter.
- Lägg ner räkorna och värm dem.
- Pressa citronsaft över.
- Häll champinjon- och räkblandningen över fiskarna.
- Skölj och hacka dill och persilja. Strö dem över rätten.
Kronärtskockshjärtan i äggsallad – det här behöver du:
- 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan (ca 250 g)
- 1 salladshuvud
- 4 hårdkokta ägg
Till dressingen:
- 1 dl gräddfil
- 3 msk lättmjölk
- 1 msk klippt persilja
- 0,5 msk hackad dragon
- 2 msk klippt gräslök
Så här gör du:
- Skala äggen. Skär dem i klyftor.
- Skölj salladen. Låt den rinna av ordentligt.
- Strimla den.
- Bred ut salladen på ett halvdjupt fat.
- Lägg upp dina kronärtskockshjärtan (de ska vara väl avrunna) och fördela äggklyftorna mellan dem.
- Blanda gräddfilen och lättmjölken.
- Smaksätt dressingen med persilja, dragon och gräslök.
- Häll dressingen över salladen.
- Låt salladen stå i minst 30 minuter innan den serveras.
Facebook Kommentarer