fbpx
Hem Recept Tre rätter till vinterns högtider

Tre rätter till vinterns högtider

av Redaktionen

De flesta svenskar älskar julskinka, risgrynsgröt, prinskorv och köttbullar. Ibland kan det dock vara trevligt att variera den vanligaste jul- och nyårsmaten med ett par magrare vinterrätter. Rödkålssallad med frukt, sjötunga med champinjoner och räkor samt kronärtskockshjärtan i äggsallad är alla rätter som hjälper till att skapa feststämning samtidigt som de är relativt kalorisnåla.

 

Rödkålssallad med frukt – det här behöver du:

  • 1 rödkålshuvud
  • 2 äpplen
  • 1 päron
  • 3 msk margarin
  • 2,5 dl rödvin
  • peppar
  • salt

Så här gör du:

  • Skär bort kålhuvudets yttre grova blad.
  • Dela kålhuvudet och skär bort stocken.
  • Strimla kålen fint.
  • Smält margarinet i en gryta.
  • Tillsätt kålen.
  • Rör om och lägg på lock.
  • Låt kålen puttra i margarinet i ca 15 minuter över svag värme.
  • Rör ofta i kålen.
  • Skala päronet och äpplena. Skär dem i klyftor eller tärningar.
  • Tillsätt päronbitar, äppelbitar, salt, peppar och rödvin.
  • Låt kålen koka mjuk under lock (ca 45 minuter).
  • Rör om emellanåt och tillsätt mer rödvin om det kokar torrt.
  • Servera rätten rykande varm – antingen som den är eller till anka.

 

Sjötunga med champinjoner och räkor – det här behöver du:

  • 1 kg sjötunga
  • 125 g champinjoner
  • 100 g rensade räkor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 3 msk margarin (till stekningen)

Så här gör du:

  • Rensa sjötungan.
  • Blanda vetemjölet med peppar och salt.
  • Vänd sjötungan i blandningen.
  • Rensa champinjonerna.
  • Skölj svamparna under rinnande kallt vatten.
  • Skiva dem.
  • Låt de djupfrysta räkorna tina.
  • Bryn margarinet lätt i stekpanna.
  • Stek sjötungorna ca 5 minuter på var sida.
  • Lägg upp fiskarna på ett varmt serveringsfat.
  • Lägg ner champinjonerna i stekfettet. Låt dem fräsa några minuter.
  • Lägg ner räkorna och värm dem.
  • Pressa citronsaft över.
  • Häll champinjon- och räkblandningen över fiskarna.
  • Skölj och hacka dill och persilja. Strö dem över rätten.

 

Kronärtskockshjärtan i äggsallad – det här behöver du:

  • 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan (ca 250 g)
  • 1 salladshuvud
  • 4 hårdkokta ägg

Till dressingen:

  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk lättmjölk
  • 1 msk klippt persilja
  • 0,5 msk hackad dragon
  • 2 msk klippt gräslök

Så här gör du:

  • Skala äggen. Skär dem i klyftor.
  • Skölj salladen. Låt den rinna av ordentligt.
  • Strimla den.
  • Bred ut salladen på ett halvdjupt fat.
  • Lägg upp dina kronärtskockshjärtan (de ska vara väl avrunna) och fördela äggklyftorna mellan dem.
  • Blanda gräddfilen och lättmjölken.
  • Smaksätt dressingen med persilja, dragon och gräslök.
  • Häll dressingen över salladen.
  • Låt salladen stå i minst 30 minuter innan den serveras.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar