Hem Råvaror Ta vara på dina krusbär

Ta vara på dina krusbär

av Redaktionen

Är du en av alla svenskar som har en hel hög krusbär i frysen? Då ska du inte ha dåligt samvete. När du fryser dina bär så är förlusten av vitaminer faktiskt obetydlig liten, vilket innebär att krusbären fortfarande är rika på A-vitamin, zink, fluor, B-vitamin, kalium, kalcium, E-vitamin, järn och magnesium när du tinat dem. Faktum är att krusbär är bättre än de flesta bär när det kommer till att göra gott för oss människor. Det gröna bäret kan förbättra immuniteten, förhindra hjärtinfarkt och stroke, stärka nervsystemet och förbättra blodcirkulationen. Det är dessutom lättare än du tror att göra något gott av dina krusbär. Är du van med att koka egen sylt så kommer du upptäcka att krusbären är perfekta för det ändamålet. Eller varför inte laga till en smaskig krusbärsdessert eller baka en krusbärskaka till kaffet?

Krusbärsdessert – det här behöver du:

  • 0,5 kg krusbär (frysta eller färska)
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • En halv vaniljstång
  • Strössel eller hackade nötter

Så här gör du:

  • Använder du dig av färska krusbär så börjar du med att snoppa och skölja dem.
  • Koka upp krusbären med vatten och fläkt vaniljstång. Låt koka över svag värme.
  • Passera bären. Smaka av med socker.
  • Låt purén kallna.
  • Vispa grädden.
  • Blanda ner grädden i purén (purén ska vara helt kall först).
  • Häll krämen i portionsskålar.
  • Ställ rätten kallt.
  • Servera rätten mycket kall. Strö över strössel eller hackade nötter.

Krusbärskaka – det här behöver du:

  • 500 g krusbär (frysta eller färska)
  • 3,5 dl socker
  • 2 dl sött vitt vin
  • Rivet skal från en halv citron
  • 4,5 dl mandel
  • 2 äggvitor
  • 4 äggulor
  • 125 g margarin

Till formen:

  • Margarin
  • 2 msk ströbröd

Så här gör du:

  • Använder du dig av färska krusbär så börjar du med att snoppa och skölja dem.
  • Koka bären i lite vatten.
  • Koka upp ingredienserna till sockerlagen: vinet, det rivna skalet samt 2 dl av sockret.
  • Lägg ner bären och låt dem kallna i lagen.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skålla, skala och mal mandeln.
  • Rör margarinet och sockret (resterande 1,5 dl) pösigt och vitt.
  • Tillsätt äggulorna en i taget. Rör smeten så den blir riktigt smidig.
  • Tillsätt mandeln.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum.
  • Vänd in skummet i smeten.
  • Ta upp krusbären ur sockerlagen. Låt dem rinna av ordentligt.
  • Blanda i krusbären i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form.
  • Grädda i ugnens mitt i ca 50 minuter.
  • Låt kakan svalna något i formen innan du för över den på ett bakgaller för att kallna.
  • Servera kakan med crème fraiche eller vispgrädde.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar