Glasyr är den där tjusiga beläggningen som ger dina bakverk karaktär och får dem att se mer aptitliga ut. Blandningen består oftast av vatten och florsocker, men många väljer att tillsätta smält smör, citrusfrukter, choklad, ägg eller mjölk för att bättra på smaken.
Skillnaden mellan glasyr och kristyr
Många blandar ihop glasyr och kristyr, men skillnaden är faktiskt större än vad du kanske tror. Kristyr görs nästan alltid på florsocker, ättika och äggvita som tillsammans bildar en betydligt fastare smet än den traditionella glasyren. Kristyren härdar och blir rejält hård till skillnad från glasyren vars syfte är att flyta ut över bakverken. Glasyr passar således bäst på tårtor och muffins, men även på eller emellan kex. Kristyr däremot gör sig bäst på pepparkakor och andra riktigt hårda bakverk. Ibland har kristyr även använts till att göra helfigurer att dekorera julgranen med.
Det här behöver du för att göra din egen glasyr:
- 3 msk vatten
- 3 dl florsocker
- 1 msk smält smör (kan ersättas med t.ex. mjölk eller choklad)
- Karamellfärg
Så här gör du:
- Häll ner vattnet och florsockret i en skål.
- Rör ihop blandningen till en slät smet.
- Smält smöret i en panna på mycket svag värme.
- Häll i det smälta smöret i glasyrsmeten.
- Rör mycket noga tills smöret får glasyren att bli blank och fin.
- Droppa karamellfärgen i smeten och rör noga (vill du ha flera färger så kan du dela upp glasyren i olika koppar/muggar innan du börjar färga).
- Nu är glasyren redo att användas!
Dekorera dina bakverk med glasyr
Det vanligaste sättet att använda glasyr är att dra ut hela smeten över en tårta. Jordgubbstårtor, hallontårtor och banantårtor är bara några bakverk som gör sig väldigt bra med glasyr på. Även muffins tenderar att bli extra fina och goda med glasyr i toppen. Vill du göra dina muffins riktigt tjusiga kan du med fördel strö lite strössel ovanpå glasyren, men det är bäst att du skyndar dig då glasyr stelnar väldigt snabbt. Ett tredje användningsområde är kex, och här brukar det gå bra med vilken sort som helst. Även här kan du strö strössel på glasyren för att piffa upp godbitarna. Eller varför inte lägga glasyren mellan två kex så du blir ordentligt mätt?