Hem Kött Två goda rådjursrecept

Två goda rådjursrecept

av Redaktionen

Rådjur tillhör familjen hjortdjur. Djuret förekommer i större delar av Europa och Asien. Rådjuret trivs i allt från löv- och barrskogar till ljunghedar och våtmarker. Det har en enorm anpassningsförmåga och klarar sig i de flesta naturliga miljöer. Kosten består framför allt av lövträd och örter, vilket gör det till ett mycket friskt djur. Rådjurskött är en delikatess som blir allt mer populär hos svenskarna, och många av oss har börjat plocka fram klassiska rådjursrecept ur farmors och mormors kokböcker. Recepten är ofta spännande då det är enkelt att byta ut ingredienser och göra egna varianter av klassikerna.

Ugnsstekt rådjurssadel med grönblandning – det här behöver du:

  • 2 kg rådjurssadel
  • 50 g späckskivor
  • vatten
  • salt
  • peppar
  • 2 msk margarin
  • 5 dl sky
  • 1 dl grädde
  • 4 msk vetemjöl
  • rönnbärsgelé
  • madeira
  • persilja
  • dill
  • citronmeliss

Så här gör du:

  • Putsa bort hinnorna på sadeln (använd förslagsvis en vass kniv). Är sadeln fryst bör den tinas något i rumstemperatur.
  • Gnid in köttet med peppar och salt.
  • Täck ditt kött med späckskivor.
  • Lägg sadeln i ett ugnssäkert fat.
  • Stick in en köttermometer (hela termometern ska stickas in utan att stöta mot benen).
  • Sätt på ugnen (ca 150 – 175 grader).
  • När termometern visar 75 grader är köttet genomstekt.
  • Låt sadeln vila under folie i 15 minuter.
  • Vispa ur formen med vatten.
  • Sila skyn.
  • Fräs ihop margarin och mjöl. Späd med sky och grädde.
  • Blanda i rönnbärsgelé, peppar, salt och madeira i såsen.
  • Skär upp rådjursköttet. Lossa ryggfiléerna på båda sidor. Dela dem på 3 – 4 bitar på tvären. Skär dem sedan på längden i 3 – 4 skivor.
  • Lägg tillbaka köttbitarna på benet.
  • Blanda ihop persilja, dill och citronmeliss.
  • Lägg upp hela sadeln på ett vackert serveringsfat och strö den gröna blandningen över köttet.
  • Servera sadeln med hasselbackspotatis.

Rådjursbiff med champinjoner – det här behöver du:

  • 500 g rådjursfilé
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olja
  • 125 g champinjoner
  • 2 purjolökar
  • 2 msk margarin
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 1 knippa persilja
  • 1 knippa dill
  • 1 dl buljong
  • 1 kvist färsk dragon

Så här gör du:

  • Skala och hacka purjolökarna.
  • Rensa och skölj champinjonerna.
  • Skölj dillen och persiljan.
  • Låt purjolöken puttra några minuter i margarinet.
  • Tillsätt champinjonerna och låt dem steka med under några minuter.
  • Tillsätt buljong, vin, dill, persilja och dragon.
  • Låt alltsammans koka ihop i ca 6 minuter över stark värme.
  • Skiva filén till biffar.
  • Pensla biffarna med olja.
  • Krydda biffarna med peppar och salt.
  • Grilla dem under 2 minuter på vardera sida i en het grillpanna.
  • Lägg upp dina biffar på ett varmt serveringsfat och häll på champinjonblandningen.
  • Servera din rätt tillsammans med kokt potatis och krossade enbär.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar