403
Efterrätten är ofta det vi minns bäst efter en trerättersmiddag. Det spelar ingen roll hur lyxig huvudrätten är om efterrätten är misslyckad. Med andra ord är det en mycket god idé att lägga lite extra kraft på kvällens sista rätt, så dina gäster går hem med uppfattningen av att de varit på en riktigt lyxig tillställning.
Polkagrisglass med bär – det här behöver du:
- 300 g polkagrisar
- 4,5 dl vispgrädde
- 4,5 dl mjölk
- Färska eller frysta hallon
- Färska eller frysta blåbär
- Färska eller frysta björnbär
Så här gör du:
- Stöt dina polkagrisar i en mortel.
- Häll mjölken i en stor skål.
- Häll i polkagrisarna i mjölken. Låt alltsammans stå i 1 timme. Rör om emellanåt.
- Vispa grädden.
- Rör ner grädden i polkagrismjölken.
- Häll massan i en stor form.
- Ställ glassmassan i frysen i 4 – 5 timmar.
- Häll upp glassen i lyxiga glasbägare.
- Strö bären på glassen.
Polynéer med grädde och blåbär – det här behöver du:
- 3 msk vatten
- 125 g smör (eller ett vegetabiliskt alternativ)
- 4 dl vetemjöl
- 4 äggvitor
- 3 dl florsocker
- 125 g malda hasselnötter
- Valfri mängd vispgrädde
- Blåbär
Så här gör du:
- Smula in smöret i mjölet tills du har en småkornig blandning.
- Arbeta ihop degen med vattnet.
- Ställ din deg på ett svalt ställe i 30 – 40 minuter.
- Gör fyllningen: rör ihop de malda hasselnötterna, äggvitorna och siktat florsocker. Sluta inte röra förrän fyllningen är jämn.
- Rulla ut 75% av degen till en längd.
- Dela längden i 20 – 25 delar.
- Tryck ut delarna i bakelseformar.
- Sätt på ugnen (ca 175 grader).
- Fyll ca 70% av bakelseformarna med fyllningen.
- Kavla ut resten av din deg.
- Skär ut remsor av degen som du nyss kavlat ut. Lägg remsorna i kryss över fyllningen.
- Grädda dina minibakelser i 15 minuter i ugnens mitt.
- Låt kakorna svalna innan du stjälper dem ur formarna.
- Vispa grädden.
- Häll en klick grädde ovanpå varje kaka.
- Sätt ett par blåbär i bakelsens topp.
Rullrån med grädde och hjortron – det här behöver du:
- 2 ägg
- 100 g smör
- 60 g socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk stött kardemumma
- 1,5 dl vispgrädde
- Smält smör eller margarin till rånjärnet
- Valfri mängd vispgrädde och hjortron till serveringen
Så här gör du:
- Rör smör och socker. Det ska bli pösigt och vitt.
- Tillsätt äggen ett i sänder.
- Rör tills smeten är slät.
- Smaksätt smeten med kardemumman.
- Tillsätt mjölet och vispgrädden.
- Hetta upp ditt rånjärn. Pensla det med smör eller margarin.
- Bred ut smeten och grädda rån efter rån (drygt en minut på varje sida). Kom ihåg att pensla rånjärnet mellan varje rån.
- Forma dina rån till rullar medan de är varma.
- Lägg rånen i varsin glasbägare.
- Vispa valfri mängd grädde.
- Häll i grädden samt ett tiotal hjortron i varje glasbägare. Har du inga färska hjortron hemma så går det lika bra med hjortronsylt.
Facebook Kommentarer