fbpx
Hem Sås 5 sätt att reda en sås

5 sätt att reda en sås

av Redaktionen

Blev din soppa tunn och rinnig? Eller har du svårt att få till en perfekt konsistens på såsen? Oroa dig inte! Vi kan lära dig hur du reder en sås på alla möjliga enkla sätt.

  1. Mjöl

För att reda en sås med mjöl vill du först koka ner mjölet för att mjölsmaken ska försvinna. Detta gör du genom en lika blandning av smält smör och mjöl. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme, vispa sedan i mjölet och fortsätt vispa tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Nu har du en redning som kan läggas till i din sås och vispas ihop.  

När är mjöl bäst att använda: Lämpar sig till det mesta som soppor, grytor och mejeribaserade såser.

  1. Majsstärkelse

Majsstärkelse är ett glutenfritt alternativ till förtjockning med mjöl. Du behöver cirka 1 matsked för varje deciliter vätska som är i receptet. Blanda majsstärkelsen med lika delar vatten och häll den sen i din sås. Vispa kontinuerligt på hög värme tills majsstärkelsen blandat sig väl och din sås börjat tjockna.

När är majsstärkelse bäst att använda: Det är ett bra alternativ för att reda klara såser, exempelvis en sötsursås, då det jämfört med mjöl inte blir lika grumligt. Funkar i de flesta soppor och grytor.

  1. Tomatpuré

Den bästa tiden att lägga till tomatpuré är i början av tillagningen. Upphettningen av tomatpuré frigör puréns oljor. Det går såklart att ha i den i slutet av tillagningen.

När är tomatpuré bäst att använda: Exempelvis i tomatbaserade soppor och såser. Du kan även lägga till det i bruna såser eller köttgrytor. Eftersom tomatpuré tillför en explosion av färg och tomatsmak skulle vi inte rekommendera att använda det i mejeribaserade såser.

  1. Smör

Gör som proffsen. Släng i en klick smör i stekpannan när du ska göra en sås. Det hjälper till att tjockna såsen och ger den även en fin glans.

När är smör bäst att använda: Smör är ett utmärkt tillskott till pastasåser och andra såser som görs i stekpanna, som inte behöver vara för tjocka men som kan behöva något litet extra. Du kan egentligen ha smör i allt – det förhöjer alltid smakerna.

  1. Äggula

Äggulor kan vara ett magiskt förtjockningsmedel. Häll över lite av din sås till en separat skål och blanda sen i en äggula och vispa runt. Häll tillbaka blandningen i såsen, låt sjuda och se hur såsen gör sitt. När ska du använda äggula: Äggulor är särskilt goda i pastasåser eftersom de tillför lite karaktär. De kan också vara bra för att tjockna salladsdressingar, gräddsåser och även vaniljsås.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar