fbpx
Hem Bakning Ersätt strösockret i bakning – 6 alternativ

Ersätt strösockret i bakning – 6 alternativ

av Redaktionen

Letar du efter något som kan ersätta det vanliga strösockret i bakning? Här kommer 6 alternativ som går lika bra att använda.

  1. Honung

Den bästa sockerersättningen för bakverk måste vi ändå säga är honung. Honung är perfekt eftersom det är helt naturligt. Det ändrar inte heller smaken eller konsistensen på bakverk. För varje dl socker som står i receptet ska du använda ungefär ½ dl honung. Kom även ihåg att minska på någon annan vätska i receptet eftersom honung är flytande och kan förändra konsistensen.

  1. Agavesirap

Agave har blivit alltmer populärt att ersätta strösocker med. En liten nackdel är att det innehåller mer frukost än socker. På grund av den koncentrerade sötman så räcker det att du tar 1/3 av den andel socker som anges i ditt recept. Du vill även minska på andra vätskor med ungefär ½ dl.

  1. Lönnsirap

Lönnsirap har egentligen samma egenskaper som honung och du ersätter det också i lika mängd. Naturligtvis smakar det bäst att ringla på våfflor och pannkakor. Men egentligen finns det inte mycket som inte smakar bättre med en skvätt lönnsirap, eller hur?

  1. Frukter

Tro det eller ej, du kan till och med använda frukt för att ersätta socker! Att göra det har faktiskt en hel del hälsofördelar också. Exempel på frukter som lämpar sig bäst att använda till bakning är bananer, äpple och dadlar.

Banan

Banan är perfekt att ha i bakning. Och speciellt gott är det att göra bananbröd på. För att ersätta strösockret byter du helt enkelt ut 1 dl socker mot 1 mosad banan. Så enkelt var det.

Äppelmos

Att använda äppelmos som ett av dina sockerersättningsmedel innebär att du konsumerar färre kalorier och tar i dig mer fibrer. Vi rekommenderar att du gör eget äppelmos. Har du inte tid eller ork så går det att köpa färdig i butik. Se bara till att den inte är sötad.

Dadlar

Ja, du kan till och med använda dadlar! Blötlägg 10-12 dadlar i vatten i ungefär en timme och låt det sen rinna av.. Lägg dem i en mixer och mixa tills du har en klibbig pasta som liknar konsistensen av nötsmör. Om receptet kräver 1 dl socker så byter du ut det mot 1 dl dadelpasta och 2 msk vatten.

  1. Fruktjuicekoncentrat

Fruktjuicekoncentrat, som äppeljuicekoncentrat, apelsinjuicekoncentrat eller vitt druvjuicekoncentrat, är underbara ersättningar för socker och kan också ge intressanta smaker. Juicekoncentrat består av fruktos och glukos. En del koncentrat som man hittar i butik innehåller en del socker, så se till (om du vill undvika socker) att köpa osötad. Ersätt 1 dl vitt socker med ½ dl koncentrat och minska sedan mängden vätska i receptet med 3–4 matskedar.

  1. Stevia

Stevia är en naturligt söt ört som har använts i hundratals år. Det finns som pulver, som vätska och som en mix för bakning. Detta sötningsmedel innehåller inga kolhydrater och knappt några kalorier, men är trots det 10–30 gånger sötare än strösocker. 1 dl strösocker ersätts med ungefär 0,7 dl stevia.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Britt-Marie Skoglund augusti 31, 2022 - 7:26 f m

Bra med andra alternativ, ha struntat i o bakat eftersom det är så mycket sött. Var får jag ta på Stevia. Ha 1 bra dag ❤

Svara

Skriv en kommentar