Vädret växlar, så även humöret och börsen. Men behovet av lättlagad mat följer en ganska jämn kurva. Här kommer fem idéer på lättlagade middagar.
Måndag: Ugnsbakad blomkål med fetaostkräm
Servera gärna den här blomkålen tillsammans med ett riktigt gott surdegsbröd.
Du behöver:
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 hel vitlök
salt
peppar
2 dl belugalinser
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Till fetaostkräm:
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 kruka basilika
2 msk olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Dra av blomkålsblasten och lägg åt sidan. Skär blomkålen i mindre buketter.
Skala och hacka den gula löken. Blanda den med blomkålen, olja och honung på en plåt. Strö över oskalade vitlöksklyftor. Rosta i ugnen tills allt fått fin färg, 15–20 minuter. Rör om då och då. Strimla blomkålsbladen, och tillsätt när det är cirka 5 minuter kvar.
Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen, men med de torkade örterna och buljongtärningen. Häll av vattnet, och smaka av med olivolja och salt. Vänd ned spenaten.
Mixa fetaost och olivolja. Tillsätt crème fraiche samt blad och stjälkar från basilikan. Spara eventuellt några blad till garnering. Fortsätt mixa till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.
Servera blomkål och lök tillsammans med linser och spenat, fetaostkräm och surdegsbröd.
Tisdag: Krämig laxpasta med lime
En snabblagad pastarätt, med honung och lime som smakkompisar till laxen. Servera gärna tillsammans med lite ruccola eller sockerärter.
Du behöver:
4 portioner valfri pasta
400 g laxfilé
2 dl lätt crème fraiche
½ hönsbuljongtärning
1 msk honung
1 lime
svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skär laxen i tärningar.
Blanda crème fraiche, smulad buljongtärning, honung samt saft och rivet skal av lime i en kastrull. Låt koka ihop. Lägg i laxen och låt koka ytterligare någon minut. Krydda med peppar och servera med pastan.
Onsdag: Mex-gryta
En snabblagad vardagsrätt med mexikansk touch.
Du behöver:
4 portioner ris
½ kg nötfärs
smör, till stekning
1 frp krossade tomater à 400 g
1 frp kidneybönor à 400 g
1 dl majskorn
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche smaksatt med paprika och chili
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Bryn färsen i lite smör i en gryta. Tillsätt tomater och salt, och låt puttra cirka 5 minuter.
Skölj bönorna, och vänd ned dem och majskornen, samt vatten och crème fraiche. Låt koka ytterligare cirka 2 minuter.
Servera grytan tillsammans med riset.
Torsdag: Morots- och tomatsoppa med linser och quinoa
Att börja med att mixa ingredienserna gör att tillagningen går ännu snabbare. Soppan serveras med en topping som ger lite mer tuggmotstånd.
Du behöver:
700 g morötter
500 g krossade tomater
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
4 torkade aprikoser
1 liter vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 ½ dl röda linser
1 näve valfria färska örter
salt
peppar
Till topping:
1 ½ dl kokt röd quinoa
250 g små tomater i olika färger, alternativt en näve soltorkade tomater
½ dl hampafrön
salt
1 näve hackad färsk persilja
Gör så här:
Skrubba och skär morötterna i mindre bitar. Skala och skiva löken och vitlöken. Lägg alltsammans i en mixer tillsammans med aprikoser och en del av vattnet, och mixa det helt slätt.
Häll över allt i en kastrull, tillsätt resten av vattnet och koka upp. Tillsätt linserna och låt det sjuda i cirka 10 minuter. Linserna suger åt sig ganska mycket vätska, så du kan vilja tillsätta mer vatten.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Blanda ihop ingredienserna till toppingen, och smaka av med salt. Garnera varje soppskål med toppingen vid servering.
Fredag: Kycklingfilé med citronsås
Mat som till stor del sköter sig själv i ugnen i slutet av arbetsveckan.
Du behöver:
4 kycklingfiléer
400 g blandade grönsaker, t.ex. morot, palsternacka, fänkål
2 msk olivolja
salt
peppar
3 dl matlagningsgrädde
2,5 msk kycklingfond
2 tsk citronsaft
valfritt kryddgrönt, t.ex. rosmarin, timjan eller persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form. Vänd dem i lite olja. Salta och peppra och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
Dela varje kycklingfilé i fyra bitar. Ta ut grönsakerna ur ugnen och gör plats för kycklingen. Ställ in dem i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Vispa under tiden ihop grädde, kycklingfond och citronsaft till en sås. Hetta upp och smaka av. Servera till kycklingen och grönsakerna. Toppa med valfritt finhackat kryddgrönt.