Våffeldagen är en förvrängning av vårfrudagen som infaller den 25 mars. Nio månader före jul är det den dag jungfru Maria ska ha fått veta att hon var havande. Våfflor har bakats sedan medeltiden, först i klostren som en utveckling av oblaten. Den moderna våfflan kom dock inte förrän sent 1800-tal, och var riktig lyx i bondesamhället. Här lyfter vi fram fem favoriter för dig som vill lyxa till dina våfflor.
Satsa på något riktigt gott ovanpå
Hur mycket smör det ska vara i smeten, om det hjälper med kolsyrat vatten – många har idéer om vad som ger de frasigaste, godaste våfflorna, och många menar att färdig våffelmix som man bara blandar med vatten duger alldeles utmärkt.
Vi lämnar den debatten därhän, och fokuserar på tillbehören. Grädde och hjortronsylt i all ära, men lite variation kan vara trevligt.
Ernsts våfflor med cheddarröra
När Ernst Kirchsteiger gör dessa våfflor, lägger han först lufttorkad skinka eller kallrökt lax i våffeljärnet och fyller sedan på med smet och gräddar. Vid servering toppas de med denna mumsiga cheddarröra.
Topping:
100 g riven cheddarost
½ dl crème fraiche
½ finhackad chilifrukt
1 finhackad liten röd lök
Rör ihop crème fraiche, ost och chili. Klicka ut på våfflan och strö över lite finhackad röd lök. Om du använt lax i våfflan, toppa alltsammans med färsk dill; våffla med skinka toppas istället med färsk timjan.
Lyxig våffla med smetana, rom, lök och citron
Den här toppingen påminner om hur rårakor ofta serveras. En klassisk smakkombination som många uppskattar.
Topping:
2 dl smetana
1 finhackad röd lök
100 g sikrom, löjrom eller stenbitsrom
1 citron i klyftor
färsk dill
Dekorera varje hjärta med en liten klick smetana, strössla över rödlök, lägg på en klick rom och ett par dillvippor, och servera med en liten citronklyfta till.
Fräscha våfflor med örtig senaps- och skinkröra
En röra som är väldigt trevlig att provsmaka på, medan man gräddar våfflorna. Se bara till så att det finns lite kvar när våfflorna är klara!
Topping:
150 g finhackad rökt skinka
1 msk dijonsenap
2 msk kapris
2 dl gräddfil
2–3 msk finriven pepparrot
1 kruka färsk basilika, hackad
Blanda alltsammans, och klicka ut på våfflorna vid servering.
Våfflor med äpplen, glass och kolasås
En maffig efterrätt, eller mättande gofika. Välj själv, men se till att ha plats i magen.
Kolasås:
2 ¼ dl brunt farinsocker
½ dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
100 g smör
flingsalt
Topping:
3 äpplen, skalade och tärnade
2 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk kanel
vaniljglass
Koka ihop alla ingredienser till kolasåsen, cirka 5 minuter. Smaka av med flingsalt, som lyfter det hela.
Stek äppeltärningarna i smör tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd Strö över kanel och socker och stek i ytterligare ett par minuter, tills sockret löst sig och puttrat ihop med vätskan från äpplena.
Servera nygräddade frasiga våfflor med äpplen och vaniljglass, och ringla kolasås över.
Våfflor med banan och choklad
Våfflorna för den som gillar banana split och marängsviss. Ofta barnens favorit. Färdig chokladsås gör det snabbfixat.
Topping:
2 mogna bananer i skivor
vaniljglass
chokladsås
ev. hackade nötter
ev. vispad grädde
Låt var och en förse sig med önskad mängd tillbehör.
Mer läsning om våfflor, och grundrecept på våffelsmet, hittar du här.