fbpx
Hem Övrigt Vill du äta som Donald Trump?

Vill du äta som Donald Trump?

av Maria Starberg

Den amerikanske presidenten har en förmåga att skapa uppståndelse kring sig själv, på alla sätt och vis, och givetvis granskas även hans kostvanor. Skulle du vilja äta som Trump?

Kraftigt överviktig

Donald Trump uppges vara 1,90 lång, och väga cirka 110 kilo. Vita husets tidigare läkare Ronny Jackson, har uppgett att presidenten är vid utmärkt hälsa, men Trumps Body Mass Index placerar honom vid gränsen för vad som räknas som fetma. 

Under tiden i Vita huset försökte Jackson hjälpa Trump gå ned i vikt genom att gömma glassen, och smuggla ned blomkål i potatismoset för att öka grönsakintaget. Han försökte också införa träningsmaskiner, men presidenten insisterade på att turerna till golfbanan var tillgängliga. 

Trump skippar gärna frukosten

Dagens första mål är inte någon Trump-favorit. I en intervju med Jesse Walters på Fox News 2016 sade Trump: 

– Om jag kan undviker jag frukosten. Lunch äter jag, men jag gillar middag bättre. Frukosten, Jesse, om jag kan undvika den så gör jag gärna det. 

När han äter frukost får det bli antingen ägg och bacon, flingor, eller en McMuffin från McDonald’s. 

– Min favorit är ägg och bacon – mediumstekt bacon, och äggen vändstekta med stelnad gula. 

Jo Travers är dietist och författare till The Low-Fad Diet, ungefär “Inte senaste flugan-dieten”, som går ut på att bra matvanor funkar bättre än alla dieter. När hon tittar på Trumps frukost påpekar hon att bacon är processat kött som kopplats till cancer, och att hans höga proteinintag kan belasta organen om han inte dricker tillräckligt mycket vatten. Så kanske är det tur att han ofta hoppar över frukosten?

Äter inte mycket under dagen

Trumps matvanor finns beskrivna i boken Let Trump Be Trump, skriven av hans tidigare kampanjledare inför presidentvalet 2016, Corey Lewandowski. Lewandowski skriver där att “presidenten ofta låter det gå 14–16 timmar utan att han äter”. 

Men presidenten gillar köttfärslimpa! Tillsammans med sin fru Melania gästade han den amerikanska tv-personligheten Martha Stewart i hennes show, där de gjorde köttfärslimpssmörgåsar som Trump sade var hans favoritsmörgås. 

Dietisten Jo Travers säger att en smörgås med köttfärslimpa är en okej lunch, men den bör göras på grovt bröd. 

– Köttfärslimpa är i princip bara kött. Det innehåller inga kostfibrer. Och fiberbrist påverkar maghälsan. Om du inte matar magbakterierna med frukt och grönsaker kan det påverka immunförsvaret och leda till infektioner. 

Kalasar till middag

När det vankas middag vaknar Trumps matglädje till liv, efter att han ätit lite tidigare under dagen. Han gillar verkligen snabbmat, inklusive från McDonald’s, Burger King och Kentucky Fried Chicken, men inte bara för smaken utan också av säkerhetsskäl. 

– En dålig hamburgare kan förstöra för hela McDonald’s. En dålig hamburgare, på McDonald’s, Wendy’s eller något annat av alla sådana ställen, och de får packa ihop. Jag tycker om bra hygien, och jag tror du är säkrare på sådana ställen än på något annat ställe där du inte har en aning om varifrån maten kommer, sade Trump till CNN.

Enligt Lewandowski beställer Trump oftast en full McDonald’s-måltid bestående av två Big Mac, två Filet-O-Fish och en liten chokladshake, totalt 2430 kilokalorier, som mer än väl täcker rekommenderat dagligt energiintag. Till Anderson Cooper på CNN sade Trump om en sådan beställning: 

– Det är bra grejer!

Trump gillar McDonald’s-mat så mycket att han bett köket i Vita huset försöka efterlikna rätterna. Anni Karni skriver dock i tidningen Politico att kockarna inte lyckats ta fram något som kunnat tillfredsställa presidenten på samma sätt som originalet. 

Trump gillar också pizza, men inte kanterna.

När det inte blir hamburgare till middag

Om det inte serveras hamburgare, friterad kyckling eller pizza till middag, uppskattar Trump en bra köttbit. Han vill ha den väl tillagad – med ketchup till. En servitör som serverade Trump och gäster på BLT Steakhouse berättade: 

– Trump beställde en välstekt köttbit, en fin ryggbiff. Han åt den med catsup (ketchup), som han alltid gör. Tilltuggen och förrätterna delades av alla vid bordet. Tre jätteräkcoctails beställdes före huvudmålet. 

Trumps tidigare butler, Anthony Senecal, berättade för New York Times att presidenten vill ha en ordentligt välstekt köttbit: 

– Den är så hårt stekt att den vickar på tallriken. 

Håller på sina traditioner

Donald Trump verkar inte gilla att testa nya saker. Chris Christie, som under en tid ingick i Trumps “transition team”, den grupp medarbetare till vilken sittande president lämnar över innan den nya presidenten tillträder, berättar att när Trump äter på Jean-Georges, en restaurang med tre Michelin-stjärnor, belägen i Trump International Tower i New York, gör han samma personliga beställning, “det där speciella ni gjorde åt mig”, hellre än provar någon av restaurangens andra kreativa rätter. 

Middagar i Vita huset

Livet som president innebär många middagar i Vita huset, och även här har Trump sitt invanda mönster. TIME berättar att Trump inte äter samma saker som sina gäster. När de serveras en vinägrett till sin sallad, får han en Thousand Island-dressing. När kyckling serveras är han den enda som får extra sås. Och vid desserten får han två skopor vaniljglass till chokladkakan, medan alla andra bara får en. 

Snacks och drycker

Presidenten gillar Cola light, och uppges dricka tolv om dagen. Hans personal är instruerade om hur de ska ta av papperet på sugröret utan att nudda sugröret. 

Han dricker inte alkohol, eventuellt på grund av att hans bror hade alkoholproblem och uppmanade honom att inte dricka. 

Han gillar att mumsa på chips, och påstås ha sett till att det alltid finns ett lager av Doritos och Lay’s potatischips.

Dietistens dom

Jo Travers tycker att Trumps kockar och rådgivare borde försöka ta fram en mer balanserad diet, och att en mattallrik bör bara till hälften fylld med frukt och grönsaker, en fjärdedel kolhydrater och en fjärdedel protein. Hon är också bekymrad över hans brist på mat som innehåller omega 3, som fet fisk, nötter och frön. 

Känns det här som en kost som passar dig?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar