fbpx
Hem Hälsa Hur äter de som lever längst?

Hur äter de som lever längst?

av Maria Starberg

Ungefär 20 procent av vår ålder bestäms av genetiska faktorer, resten har vi möjlighet att påverka. Det handlar inte bara om att lägga år till livet, utan främst om att lägga till friska år. Forskare har identifierat fem zoner i världen, där många når en bit över hundra år. 

Här håller de sig friska länge

De fem zonerna som identifierats, där människor lever länge, är: 

 • Barbagia-regionen på Sardinien, Italien
 • Ikaria i Grekland
 • Nicoya i Costa Rica
 • Okinawa i Japan
 • Sjundedagsadventisterna i Loma Linda i Kalifornien, USA

De första studierna i ämnet gjordes av Gianni Pes och Michel Poulain, som tittade på varför människor på Sardinien blev väldigt gamla. De mest intressanta byarna ringade de in – med en blå kulspetspenna – och började kalla dem de blå zonerna. Dan Buettner har sedan identifierat ytterligare fyra zoner i världen där människor lever länge, och försökt hitta gemensamma nämnare för vad som håller dem friska. 

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, som bland annat skrivit Åldrandets gåta. Vetenskapen som förlänger ditt liv lägger dessutom till en del av Småland; ett område i södra och östra Kronobergs län, på gränsen mot Skåne och Kalmar län. 

10 punkter för hur vi bör äta

Henrik Ennart har tillsammans med kocken Niklas Ekstedt skrivit Den blå maten. Recept för ett långt och lyckligt liv. De har sammanfattat kostråd för ett långt liv i följande tio punkter:

 1. Ät inte för mycket. Människorna i de blå zonerna äter hellre lite men bra. Hos oss äter nästan alla mer kalorier än vad vi behöver, men det är ofta glest mellan vitaminerna.
 2. Ät i huvudsak mat från växtriket. Grönsakerna, gärna gröna bladgrönsaker och baljväxter, upptar större delen av tallriken. Kött serveras ofta i mindre mängder och till fest. Hos oss äter vi mer kött än någonsin tidigare. Ät grönsaker i regnbågens färger. Varje färg representerar viktiga näringsämnen.
 3. Ät många olika sorters örter. Det är inte ovanligt att människorna i de blå zonerna äter 20 olika sorters vegetabilier varje dag. Hos oss är ett fåtal råvaror som vete och majs basen i nästan alla livsmedelsprodukter. Många av våra hälsoproblem hänger ihop med att vi äter för ensidigt. 
 4. Dra ner på socker och vete. Mat med högt GI som i dag är så vanlig i västvärlden fanns inte eller spelade en helt undanskymd roll i de blå zonerna. Spannmål förekom, men då som fullkorn eller fullkornsmjöl. Havre, korn och råg var minst lika vanligt som vete. Socker användes sparsamt och mest som krydda, vanligare då med söta frukter som fikon och honung. 
 5. Ha en egen örtagård. Människorna i de blå zonerna är ofta intresserade av örters läkande kraft och odlar själva grönsaker och te- och kryddväxter. Hos oss betraktar vi många sådana som ogräs.
 6. Ät det som finns där du bor. En viktig lärdom från de blå zonerna är att de människor som blivit äldst och friskast på vår planet har livnärt sig på helt olika sorters råvaror. I vissa zoner ingår mycket fisk i vissa mycket kolhydrater från spannmål eller rotfrukter. På några platser har man ätit mest vegetariskt, på andra har det varit större inslag av kött och ostar. De blå zonerna visar att det inte finns en diet som fungerar – det finns flera.
 7. Drick inte för mycket komjölk. Det finns flera exempel på att människor i blå zoner konsumerat olika sorter yoghurt, surmjölk, smör och ostar. Mjölken har oftast kommit från får och getter, utom i Småland där komjölk var vanligt. Vuxna drack sällan mjölken utan den konsumerades i andra former. 
 8. Ät fisk – eller ost. För dem som levt vid kusterna har fisk varit ett viktigt inslag i kosten. Men flera blå zoner ligger i bergstrakter utan direkt tillgång till havet. Där har man istället ätit yoghurt, surmjölk eller ostar, från gräsbetande djur, som antagligen kunnat bidra med viktiga fettsyror och proteiner. 
 9. Låt magen vila på natten. Människorna i de blå zonerna har det gemensamt att de ätit en i huvudsak flytande frukost – soppa, te, getmjölk – och en lätt middag på kvällen. Genom att undvika att äta huvudmålet på kvällen har de vilat magarna nästan halva dygnet. 
 10. Ät tillsammans med andra. I de blå zonerna är måltiden en gemensam angelägenhet som familjer och vänner samlas runt. Försök, om möjligt, att äta tillsammans med andra. 

Mer än bara mat

Det är mer än maten som bidrar till att människor i de blå zonerna når en hög ålder. Vilka de andra faktorerna är, som Dan Buettner identifierat, kan du läsa mer om här.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar