Hem Bakning Två sorters muffins – matiga och söta

Två sorters muffins – matiga och söta

av Malin Toverud

Muffins är perfekt att baka och ta med, eller att bjuda på när man får gäster. Det behändiga formatet gör att de lätt kan frysas in och tas fram i den mängd de ska ätas. Det första man tänker på när man tänker på muffins är kanske de söta bakverken, men det finns även en uppsjö av matmuffins som är perfekta för utflykten eller till mellanmålet.

Om du dekorerar dina söta muffins med en frosting får du den amerikanska varianten – cupcake. Här har vi plockat fram två recept på goda och enkla muffins – en matigare variant och en söt.

Äggmuffins med bacon och lök

De här härliga matmuffisen passar bra till brunch eller mellanmål. Om du har en muffinsplåt kan du använda den, annars går det lika bra med muffinsformar.

Du behöver:

  • 6 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 krm peppar
  • 2 paket bacon
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 kruka basilika

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg, mjölk och peppar i en bunke.
  • Tillsätt osten och rör till en smidig smet.
  • Klipp baconen i en torr stekpanna.
  • Skala och finhacka löken.
  • Tillsätt löken i pannan och bryn tills löken och baconet fått fin färg.
  • Fördela bacon- och lökblandingen i 8 muffinsformar.
  • Hacka basilikan och fördela i formarna.
  • Häll över äggstanningen.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills muffinsen har stannat och fått fin färg.

Servera med en tomatsallad.

Blåbärsmuffins med mandelspån

De här bärmuffinsen får ett härligt “crisp” med en yta av mandelspån.

Du behöver:

  • 150 gram rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl färska blåbär (det går också bra med frysta som legat framme en stund i rumstemperatur)
  • 2 msk mandelspån

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Rör smöret och socker vitt och pösigt i en matberedare.
  • Tillsätt ägg, vaniljsocker och mjölk.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke.
  • Häll i mjölblandningen i resten av smeten.
  • Rör tills du fått en smidig smet.
  • Fyll 12 muffinsformar med smeten.
  • Fördela blåbären i formarna och toppa med mandelspånen.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills muffinsen är genomgräddade och fått en fin färg.

Servera muffinsen varm med en kula vaniljglass, eller kall på språng.

Du kanske också gillar