fbpx
Hem Bakning Fira Fettisdagen med en klassiskt semla

Fira Fettisdagen med en klassiskt semla

av Redaktionen
brown bread on white ceramic plate

Fettisdagen, även känd som Semmeldagen, är en traditionell svensk festdag som firas med att äta semlor. Dessa fantastiska bullar fyllda med mandelmassa och grädde är en svensk delikatess. Här kommer ett enkelt recept du kan använda om du vill göra dina semlor från grunden.

two brown bread on white ceramic plate

Ingredienser

Till degen
– 25 g jäst
– 250 ml mjölk, ljummen
– 75 g smör, rumstempererat
– 75 g socker
– 1 tsk kardemumma
– 1 ägg
– 500 g vetemjöl
– En nypa salt

Till fyllningen
– Mandelmassa
– Vispad grädde

Till dekoration
– Florsocker

white and brown bread on brown wooden table

Instruktioner

1. Börja med jästen
 Lös upp jästen i den ljumma mjölken och låt det stå i några minuter tills det börjar skumma.

2. Blanda degen
Blanda jästblandningen med smör, socker, kardemumma och ägg i en bunke. Tillsätt gradvis mjölet och saltet medan du knådar ihop massan till en smidig deg.

3. Jäs degen
Låt degen jäsa under en handduk i ca 60-90 minuter, eller tills den fördubblats i storlek.

4. Forma bullarna
Dela upp degen i bollar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare i 30 minuter.

5. Grädda
Grädda bullarna i förvärmd ugn (cirka 200°C) i ca 10-12 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Låt dem svalna helt.

6. Fyll och dekorera
Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av innehållet. Fyll hålet med mandelmassa och toppa sedan med vispad grädde. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.

7. Servera och njut
Dina hemlagade semlor är nu redo att serveras. Njut av dem med en kopp kaffe eller i varm mjölk.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar