fbpx
Hem Tips 6 tips på hur du får i dig mer grönsaker

6 tips på hur du får i dig mer grönsaker

av Redaktionen

Om du inte gillar grönsaker eller bara letar efter några kreativa idéer för att lägga till mer grönsaker i maten (inklusive din frukost!) har du kommit rätt. Här är 6 tips för att lägga till mer grönsaker i din kost.

Ersätt pasta med grönsaker

Skippa pasta! Gör nudlar av grönsaker. Använd sötpotatis, morötter, zucchini, kålrot eller rödbetor nästa gång du ska laga exempelvis en pasta bolognese. Detta är ett roligt sätt att få i sig mer grönsaker samtidigt som du får i dig massor med näringsämnen som inte vanlig pasta har. Om du inte har en grönsakssvarv (finns att köpa lite överallt) så kan du testa att använda en vanlig potatisskalare för att få till långa ”nudlar” med dina grönsaker. 

Gör wraps med sallad

Vitkål är ett utmärkt alternativ att ersätta exempelvis hamburgerbröd eller tacobröd med. Det är både nyttigare och lite mer innovativt sätt att lägga till mer grönsaker i din kost. Kål i alla former är både knaprigt, nyttigt och gott – så varför inte prova grönkål eller svartkål också? 

Squash istället för lasagneplattor

Tänk utanför boxen med traditionell lasagne och använd squash eller zucchini istället. Det är jätteenkelt och blir väldigt gott. Det enda du behöver göra är att skiva squashen eller zucchinin på längden. Stek dem sen på båda sidor med lite olivolja så de blir mjuka. Salta och peppra rikligt innan du börjar montera din lasagne! 

Förvandla grönsakerna till chips

Gör det roligt att äta grönsaker genom att göra dem till chips. Du kan använda allt från rödbetor, sötpotatis, brysselkål och grönkål. Att baka tunna skivor eller blad med lite salt och olivolja i ugnen ger dig ett knaprigt och nyttigare snacks. Även de mest kräsna barn kan inte motstå dessa när de serveras som chips! 

Grönsaker till fredagsmyset

Det här måste du prova – det både smakar gott och gör dig gott. Vi säger inte att du ska slopa fredagsmyset genom att ta bort chipsen – men låt grönsaksstavar få ta plats också! Gör stavar av morötter, gurka, selleri eller blomkål. Dippa med vanlig chipsdipp eller gör en hemmagjord hummus. Så smarrigt! 

Ha i grönsakerna i din frukostsmoothie

Brukar du göra smoothie till frukost? Om du inte är ett fan av grönsaker eller vet med dig att du (eller dina barn) får i dig alldeles för lite så är detta ett väldigt bra knep. Ha i en näve spenat, lite ärtor, en avokado eller hackad grönkål i smoothien. Det kommer knappt märkas – men näringsämnena får ni i er ändå.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar