Hem Kött Bästa tipsen för att lyckas grilla kött

Bästa tipsen för att lyckas grilla kött

av Redaktionen

Sommaren är här och grillsäsongen med den – vilket gör det till ett bra tillfälle att uppgradera dina grillkunskaper. Att grilla kan för många kännas lite läskigt – vilket kött ska jag använda, hur länge ska jag grilla det eller hur varmt ska det vara. Ingen vill ju stå där med en söndergrillad entrecote och missnöjda gäster. Ta hjälp av dessa grilltips för att lyckas med ditt kött nästa gång!

Rengör och förbered din grill

Självklart kan man tycka – men sanningen är att många fuskar med detta. Så se till att din grill är ren och att gallret är borstat.

Ha tålamod med kolen

Om du använder träkol, ha tålamod! Låt kolen brinna ner så att det ger en lagom och jämn värme. Ditt tålamod kommer belönas med en supergod och lätt rökig bit kött.

Temperera ditt kött

Låt köttet du ska grilla tempereras innan du lägger det på grillen. Låt de ligga i rumstemperatur i ungefär en timme innan det är grilldags, då tillagas köttet snabbare och jämnare.

Hoppa inte över kryddningen

Krydda alltid med flingsalt och nymalen svartpeppar för att förstärka köttets naturliga smak.

Låt den vara

När köttbiten väl är på grillen, låt den vara! Det är lätt att man är där och petar på den och flyttar omkring den. När du petar i den och sticker hål i den hela tiden kommer köttsafterna att rinna ut och du får ett torrt kött. När du flyttar omkring den för mycket kommer köttbiten inte att få en bra stekyta eller de trevliga ränderna från grillen.

Låt köttet vila

När du tagit av köttet, låt det vila cirka halva tiden som det tog att tillaga det innan du börjar skära i det. Under denna fas av tillagningen så flyttar sig köttsafterna runt i köttet vilket gör det mörare.

Hur du vet att köttet är klart

Det finns olika metoder och hacks för att testa hur färdigt köttet är, men det mest pålitliga sättet är att använda en bra köttermometer.

Om du grillar flera olika bitar samtidigt, kolla av temperaturen på varje innan du plockar av dem. Temperaturen kan skilja markant om bitarna är av olika storlek, form eller om de har legat på olika platser på grillen.

Kom också ihåg att ditt kött kommer att fortsätta tillagas och gå upp ytterligare cirka fem grader efter att du tagit av det, detta på grund av den kvarvarande värmen i köttet.

En enkel guide till olika temperaturer på köttet:

Hur vill du ha ditt kött? Här är en enkel guide som du kan följa om du har en köttermometer.

Rare: 46–49 grader (servera vid 51-52 grader)
Medium-rare: 49-52 grader (servera vid 54 grader)
Medium: 54-57 grader (servera vid 60 grader)
Medium-well: 60-63 grader (servera vid 65-66 grader)
Well: 65-68 grader (servera vid 71 grader)

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar