fbpx
Hem Tips 6 enkla men professionella köksknep

6 enkla men professionella köksknep

av Redaktionen

Det ska vara roligt och okomplicerat att laga mat. Om du känner att du är i behov av några snabba tips för att förenkla och göra din matlagning roligare har du hittat rätt. Dessa små men professionella knep kommer göra din matlagning roligare, ge bättre smak åt dina rätter och få dig att känna dig mer bekväm i köket.

Förbered och lägg allt på plats

Ordet ”mise en place” är det franska ordet för att lägga saker på sin plats. Det syftar till att få alla dina ingredienser färdiga, förberedda och organiserade innan du börjar laga mat.

Om du tar dig tid att göra saker som att mäta upp kryddor, tärna lök eller hacka vitlök innan du börjar laga kommer stressen under matlagningen bli mindre. Du kommer göra färre misstag och kvalitén på din matlagning kommer bli bättre.

Smaka och krydda under tidens gång

Om du bara smakar på maten när den är färdig har du ingen aning om vilka ingredienser du ska lägga till för att förhöja smaken. Smaka istället av hela tiden, varje steg på vägen. Detta hjälper dig att krydda på rätt sätt – tillsätt salt, surt och kryddor efter behov. Att göra på detta sätt förhöjer smakerna ännu mer. Det finns inget värre än att servera mat som man stått med länge och upptäcka att den är alldeles för intetsägande eller för salt.

Undvik att ständigt röra om

Motstå din frestelse att ständigt vända, röra om och kika på din mat medan den tillagas. Vänd köttet en gång, låt grönsakerna bryna i pannan, låt locket ligga på grytan medan ditt ris sjuder och sluta öppna ugnen hela iden för att kontrollera hur broccolin är stekt. Ingrip så lite som möjligt för det godaste resultatet.

Vänta alltid tills pannan är varm

Ett av de vanligaste misstagen är att lägga mat i en kall panna. Slå på plattan och låt den bli varm innan du börjar lägga i saker i stekpannan. Det gör exempelvis så dina grönsaker blir härligt förkolnade istället för ljusa och mosiga. En het panna förhindrar också att mat som kyckling och ägg fastnar.

Tänk på balansen

Dina rätter kommer smaka bäst om det innehåller rätt balans mellan fyra element. Salta maten ordentligt, använd färsk citrus, tillsätt lite kryddor och var inte rädd för att använda fett när du lagar mat – som exempelvis olivolja eller smör. Tillsätt exempelvis en smörklick i din tomatsås eller gryta och rör om innan servering.

Var inte rädd för att använda salt

Vissa menar att de inte saltar sin mat för att de vill smaka på de ”faktiska ingredienserna.” Detta är ett vanligt misstag som man gör. Salt hämmar inte smakerna, utan tvärtom. Det lyfter fram smaker. Så tills nästa gång: krydda dina ingredienser med salt medan du lagar mat. Tillsätt salt i vattnet som du ska kokan i. Om du lagar kött, salta det timmar i förväg. Var inte rädd att salta för mycket. Och om du någon gång råkat översalta kan du rädda det genom att tillsätta syra, som exempelvis citronsaft, vinäger eller andra sura livsmedel.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar