fbpx
Hem Hälsa Råd till dig med en stram budget som vill äta mer hälsosamt

Råd till dig med en stram budget som vill äta mer hälsosamt

av Redaktionen

De flesta av oss vill äta bättre och hälsosammare. Men med en stram budget kan man dock behöva köpa varor som är billigare och mindre hälsosammare. Här kommer därför lite tips till dig om vad du kan göra för att äta mer hälsosamt med en liten budget.

Egen örtagård – Ett roligt och enkelt sätt att laga hälsosam mat samtidigt som du sparar pengar är att odla dina egna örter och kryddor. Tillskillnad från ett stort växthus eller grönsaksträdgård, som kan ta mycket plats och innebära mycket arbete, kan en enkel örtagård lätt odlas på ett fönsterbräde eller liknande yta hemma hos dig. Det finns odlings-kit för bara några hundralappar som innehåller frön, krukor och andra föremål som behövs för att starta en örtagård. Du kan även köpa frön och planteringskärl själv.

Frukt och grönt – Ett annat utmärkt sätt att spara pengar samtidigt som du äter en hälsosam kost är att köpa färsk frukt och grönsaker när de är i säsong. Att köpa lokalt odlade produkter är ofta det bästa sättet att garantera färskhet och kvalité. Under säsong är råvaror i allmänhet billigare eftersom de inte behöver fraktas hundratals mil för att komma till din affär.

Frukt, grönsaker och speciellt bönor och baljväxter är billiga jämfört med kött och fisk. De är även otroligt rika på många livsnödvändiga näringsämnen. Prova några vegetariska måltider under en vecka för att hålla kostnaderna nere. Tillexempel, varför inte byta ut en dyr högrevsburgare med en god hemmalagad bönburgare i stället? Du får dubbelt så mycket mat för pengarna samtidigt som det är mer hälsosammare. Om du nu är sugen på att köpa och äta mer grönsaker och frukt se till att kontrollera jämförelsepriset. Jämför färdigpackad frukt och grönt med löst. Ibland är den förpackade produkten billigare och ibland dyrare.

Noggrann måltidsplanering är ett annat bra sätt att spara pengar samtidigt som du tillhandahåller måltider till dig själv och din familj. Att planera måltider i god tid gör att du kan dra nytta av det som redan finns i frysen för att skapa läckra, näringsrika måltider utan att spendera några extra pengar.

Kom ihåg – laga från grunden. Vi vet att det kan vara svårt att få ihop matlagning med barn, jobb etcetera, men om du har tid att laga din mat från grunden så gör det. Att förbereda och laga din egen mat är mycket billigare än att köpa hämtmat eller en färdigrätt från affären. Det är också oftast mer hälsosamt – då färdigprodukter oftast är proppade med salt och dåliga fetter. Oavsett vad du väljer för att strama åt din matbudget för att kunna äta mer hälsosammare kommer du att upptäcka att det är värt alla uppoffringar. Hälsosam matlagning kommer att göra dig starkare, gladare och piggare. Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar