fbpx
Hem Råvaror Organisera i ditt kylskåp och förvara din mat på rätt sätt

Organisera i ditt kylskåp och förvara din mat på rätt sätt

av Redaktionen

Är du en av många som bara stoppar in dina kylvaror i ditt kylskåp och sen inte tänker så mycket mer på det? Då är det tids nog att du lär dig att organisera rätt i ditt kylskåp. För det finns faktiskt saker som du kan göra för att förlänga dina varors livslängd.

Nedan följer 7 tips på detta

  • Låt inte kylskåpet stå tomt – men överfyll det inte

Är du orolig för att saker ska ramla ut varje gång du öppnar ditt kylskåp? Då är det dags för en rensning. Att fylla ditt kylskåp med för mycket produkter kan leda till att du glömmer bort mat som sen blir gammal och göra så att luftventiler blockeras. Men om ditt kylskåp är tomt på varor borde du fylla det med några vattenflaskor så det ändå fortsätter att hålla en kylig temperatur.

  • Fixa till frukt och grönt när dom ska användas

Många rekommenderar att man ska beskära och tvätta allt frukt och grönt innan det hamnar i kylskåpet men detta kan faktiskt förkorta deras livslängd. Tvätta och beskär istället frukterna eller grönsakerna precis innan dom ska ätas eller tillagas.

  • Står din mjölk i dörrfacket?

Kylskåpets ”varmaste” plats är i dörrfacket och på den översta hyllan. Det är dock den plats i kylskåpet som håller jämnast temperatur. Placera därför mat som är känslig för kyla, som exempelvis ost, smör, grönsaker och frukt överst. I dörrfacket kan du ställa läsk, sylt, kryddor och mat med hög salthalt (typ oliver, saltgurka och nötter)

Mjölk behöver stå relativt kallt och bör därför placeras på antingen mittenhyllan eller nedersta hyllan. Detta gäller även ägg (även om det finns speciella ägg fack i dörren), färskpressad juice och fisk.

  • Förvara ditt kött på två sätt

Antingen förvarar du ditt kött på nedersta hyllan i kylen (som är kylskåpets kallaste plats) eller i frysfacket. Punkt slut. Ibland skiljer sig vissa kylskåp åt, dubbelkolla vilken del av ditt kylskåp som är kallast.

  • Lägg inte frukten i grönsakslådan

I de flesta (lite nyare och modernare) kylskåp finns två luckor, en som är avsedd för frukt och en för grönsaker. Blanda aldrig ihop dessa lådor och lägg inte frukten tillsammans med grönsakerna. Ena lådan brukar nämligen vara justerad för produkter som föredrar hög luftfuktighet (grönsaker) medan den andra lådan är inställd för produkter som föredrar låg luftfuktighet (frukter)

  • Ett oorganiserat kylskåp är lika med matsvinn

Vi människor är otroligt duktiga på att slänga mat. Ett sätt att förebygga detta är att se till att du vet vad du har i ditt kylskåp. Se till att ta tid att organisera i ditt kylskåp så du ser vad du har! Du har säkerligen någon gammal burk längst bak som du inte vågat öppna på länge… Varför inte sätta en behållare i kylskåpet med texten ”Ät mig först”?

  • Se till att göra rent

Glöm inte att städa i ditt kylskåp lite då och då. En smutsig kyl kan lätt bli till en bakteriehärd som i sin tur kan förkorta vissa matvarors livslängd.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar