Örter är roliga och enkla att odla. Egenodlade örter kan få den mest tråkiga rätten att faktiskt se mycket mer inbjudande ut. Färska örter passar utmärkt i bröd, grytor, soppor eller grönsaker. Genom att alternera mellan olika örter i din matlagning kan du enkelt ändra smakerna i dina recept.
Är du nybörjare?
Ta det lugnt och lägg till lite i taget i din matlagning och justera allt eftersom. Du kommer med tiden att märka att en enskild ört oftast associeras med ett visst livsmedel. Basilika passar tillexempel bra med tomater, oregano med såser, rosmarin med lamm och gräslök med smör eller färskost. Naturligtvis är ingen av örterna begränsade till just dessa råvaror – så använd din fantasi och experimentera, experimentera, experimentera!
Det här kan du bland annat använda färska örter till
Du kan använda dig av örter till att göra örtoljor, salladsdressingar, marinader eller soppor. Örtoljor är mycket användbara i matlagning närhelst ett recept kräver det. En färsk ört gör succé i vilken salladsdressing som helst!
Färska örter som garnityr livar upp varje maträtt. Lägg enskilda kvistar rosmarin över stekta lammkotletter. Hacka färsk persilja och strö över på din potatissallad. Lägg mynta över en jordgubbstårta. Lägg några basilikablad över en enkel pastarätt. Kombinationerna är oändliga!
Ett annat gott sätt att använda örterna till är att göra örtsmör. Blanda ungefär 5 matskedar hackade örter tillsammans med 50 gram rumstempererat smör. Lägg smöret i en fryspåse och rulla till en cylinderform. Sen är det bara att lägga in i kylen och ta fram när du behöver det. Du kan använda smöret till nykoktpotatis, som pålägg på bröd, till en köttbit eller till vilken sås som helst.
Färska örter håller sig i kylen i flera dagar men sedan måste du frysa in dem. De kan frysas genom att läggas på en pappershandduk i en plastpåse. När de är frysta, använd dem bara i matlagning och inte som garnering. Du kan även lägga dem i isformar tillsammans med vatten. När du sen ska göra dig en soppa, gryta eller en sås är det bara att ta fram en tärning och lägga i. Supersmidigt!
Gör en naturlig ansiktsmask med hjälp av en ört (exempelvis basilika) lite citron och avokado. Ta en stor näve basilika och lägg i en mixer. När basilikan pulveriserats så slänger du i en halv avokado och en stor tesked citronsaft. Blanda tills du ser att det blivit helt slätt. Tvätta ansiktet först och sen lägger du försiktigt på örtmasken. Låt den sitta hur länge du vill och tvätta sedan av med varmt vatten. Detta kommer göra dunder för din hy och lämna en god doft!
Basilika, oregano, citronmeliss, timjan och mynta är exempel på enkla örter du kan odla själv. Om du har tänkt att odla utomhus i din trädgård får du bara se till att vara försiktig med myntan då den har en tendens att ta över din trädgård. Ett tips här skulle vara att gräva ner en burk och plantera myntan i den. Burken förhindrar då myntan från att sprida sig. Nu hoppas vi att du fått lite inspiration till att använda mer färska örter!