fbpx
Hem Råvaror 8 Goda skäl till varför du ska äta avokado

8 Goda skäl till varför du ska äta avokado

av Redaktionen

Avokadon är en ganska unik fruktsort (ja det är faktiskt en frukt!). Denna läckra och krämiga frukt har en mild smörig smak och går enkelt att mosa, tärna och skiva. Perfekt att ha som tillbehör till mat och som mellanmål. Här är 8 av många anledningar till varför du ska äta avokado – gärna en gång om dagen!

  • Viktiga vitaminer

En avokado är ett vitaminkraftverk! Du hittar mer än 20 vitaminer och mineraler i en avokado. Den är rik på C-vitamin som du behöver för att stärka dina ben och tänder. Den innehåller höga halter av E-vitamin som ditt immunförsvar behöver, samt vitamin A som främjar bland annat synen.

  • Främjar kroppens muskelfunktion

Kalium är ett näringsämne som de flesta inte får i sig tillräckligt av. Det behövs för kroppens nerv och muskelfunktion. En halv avokado innehåller 14% av det rekommenderade dagliga intagaget – jämför med en banan som innehåller 10%.

  • Otroligt fiberrikt

Bara en avokado erbjuder 11% av det dagliga rekommenderade intaget för fiber. En avokado innehåller mer än 7(!) gram fibrer, detta kan jämföras med en banan som innehåller 3 gram. Din kropp behöver fibrer för att hålla bra kolesterolnivåer, ha god matsmältning och hålla blodsockret på en stabil nivå.

  • Bra för hjärtat

77% av kalorierna i en avokado kommer från fettet. Det gör faktiskt avokadon till en av de fetaste vegetabiliska livsmedel som finns. Nu kanske ni undrar om det verkligen är så bra – och ja, det är det. Majoriteten av fettet i avokadon är oljesyra. Oljesyra har visat sig kunna minska inflammation i kroppen samt hämma risken för olika cancersjukdomar. 

  • Oljesyran får dig att känna dig mätt längre

Oljesyran är ett fett som aktiverar den del av din hjärna som får dig att känna dig mätt. Hälsosammare omättade fetter som innehåller oljesyra har visat sig ge en större mättnadskänsla än mindre hälsosamma mättade fetter och transfetter som finns i bearbetade livsmedel.

  • Bra för dina ögon

Frukten är laddad med kraftfulla antioxidanter som kan skydda ögonen. Avokado ökar inte bara antioxidantupptaget från andra livsmedel utan är också väldigt rika på antioxidanter själv. Detta inkluderar näringsämnen som kallas lutein och seazantin, som är bra för ögonen.

  • Lätt att ha i sin mat

Avokado är inte bara hälsosamt. De är också otroligt goda och passar till all sorters mat. Du kan ha dem i sallad, äta som de är eller gör en guacamole – som nog är ett av det mest populära sättet att använda avokado på.

  • Bra för huden

Vill du boosta din hud? Avokadons antioxidanter, som vitamin C, kan hjälpa till att hålla din hud ungdomlig genom att jämna ut rynkor. De näringsämnen i avokadon som skyddar dina ögon, skyddar också din hud från UV-skador. Gör en enkel mask genom att mosa en avokado. Stryk den över din hud och låt värka i 15 minuter. Skölj sen med ljummet vatten. Detta gör din hud både len och fräsch.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar