fbpx
Hem Recept Så här gör du krispiga och näringsrika rödbetschips

Så här gör du krispiga och näringsrika rödbetschips

av Redaktionen

Inget slår den söta goda smaken av rödbetor. Det är en riktig favorit att äta på sommaren. Du kan servera grillade rödbetor till kött eller slänga in rödbetor tillsammans med chevré i en sallad. Men visste du att du också kan njuta av denna färgglada beta som ett gott snacks? Nedan ger vi dig tips på väldigt goda och krispiga rödbetschips att bjuda dina gäster på i sommar.

Det här behöver du

4 stora rödbetor, tvättade. Ett tips: För att lägga till lite extra elegans så köp lite olika slags rödbetor. Dessa saftiga och goda betor kan både vara röda, gula, vita och till och med vit –rosa randiga, även kallat ”polkabetor”.

1 matsked olivolja

1/2 tesked salt (gärna flingsalt)

Förbered för tillagning

När du har dessa tre ingredienser så är du redo att göra dina goda chips. Börja med att värma ugnen till ungefär 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper. Har du inget bakplåtspapper kan du med hjälp av lite hushållspapper smörja in plåten med olivolja. Lägg plåtarna åt sidan så länge. 

Skär dem i tunna skivor

Nyckeln när du gör rödbetschips – eller egentligen alla typer av chips – är att skiva dem så tunt som möjligt. Har du en mandolin i hemmet? Grattis! Detta förenklar detta steg en aning. Ställ in den på den tunnaste inställningen och skär sedan rödbetorna försiktigt. Om du inte har en mandolin går det egentligen lika bra med en vass (!) kniv för att skiva dem.

Torka av fukten

Om dina rödbetor är färska har de förmodligen en hel del fukt i sig, vilket kan leda till blöta tråkiga chips – och det vill vi ju helst inte. Du kan locka ut en del av vattnet med hjälp av hushållspapper och salt. Lägg skivorna på en pappershandduk eller skärbräda och strö sedan ett lager salt över dem. Låt det sitta i ungefär 10–15 minuter och dutta sedan upp fukten med lite hushållspapper. Vänd på rödbetorna och upprepa processen på andra sidan.

Krydda chipsen

När du är färdig med föregående steg, slungar du rödbetorna i olja och salt. Om du vill kan du även smaksätta med peppar, rosmarin eller gräslök. Eller någon annan krydda som du tycker är god.

Dags att lägga dem i ugnen

Lägg chipsen en och en, det vill säga, i ett enda lager på bakplåten. Grädda dem i ugnen i cirka 25 minuter och vänd dem sedan. Sen väntar du ytterligare 20 minuter eller tills du ser att de är knapriga och börjar få färg runt kanterna.

Håll ett öga på dina rödbetor mot slutet av tiden – eftersom det kan gå rätt snabbt från att de är perfekt knapriga tills de bränns. Låt dem svalna i några minuter efter att du tagit ut dem – då är de perfekt knapriga.

Hur man bäst njuter av rödbetschipsen Liksom de flesta chips som du gör själv avnjuts rödbetschipsen bäst omedelbart. Kommer inte gästerna förens imorgon? Du kan lägga dem i en lufttät behållare så behåller de sin krispighet. Rödbetschipsen kan ätas som de är eller varför inte tillsammans med någon fräsch dipp – exempelvis crèmefraiche och fetaostdipp. Mums!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar