fbpx
Hem DryckKaffe 9 saker att göra med överblivet kaffe

9 saker att göra med överblivet kaffe

av Redaktionen

Släng inte ditt överblivna kaffe – se istället till att återanvända det med dessa smarta hacks! Om du råkat brygga mer kaffe än du kan dricka upp är det synd att låta den gå till spillo genom att bara hälla ut det i vasken. Istället kan du använda kaffet till andra saker som exempelvis något av dessa smarta tips.

Gör vispat kaffe

Istället för att använda snabbkaffe för att göra den här trendiga drycken, kan du istället koka ner ditt bryggkaffe med lite socker och sedan vispa i några minuter tills du får ett fint skum. Häll sen på en skvätt mjölk och is och strö över lite kakaopulver. Mums!

Smaksatt frosting

Sugen på att baka? Gör då en chokladkaka med kaffefrosting. Häll i några matskedar bryggkaffe i frostingsmeten (eller så mycket vätska som receptet kräver) så får du en välsmakande kaka med kaffesmak.

Frys in till isbitar

Frys in kaffet i isformar! Det är väldigt praktiskt om du snabbt vill kunna blanda till en iskaffe. Du kan också frysa in en kombination av mjölk eller grädde och kaffe i kuber för lite variation. Tips på svalkande dryck efter träningspasset: Lägg i några kaffeisbitar i din mixer tillsammans med ditt proteinpulver (helst vanilj eller choklad) och lite mandelmjölk. 

Det bästa med kaffeisbitar är att de inte gör ditt iskaffe vattnigt– vilket vanliga isbitar gör.

Blanda ihop en god smoothie

Använd kylt överblivet kaffe som vätskan i en smoothie och blanda exempelvis med banan och isbitar.

Baka med det

Ersätt ditt överblivna kaffe med vattnet när du bakar exempelvis kakor eller brownies. Gammalt kaffe är även utmärkt att ha i chokladbollar.

Ha som dressing

Kaffe är faktiskt förvånansvärt gott att ha i salladsdressing. Ta egentligen vilket vinägrett-recept du vill och minska mängden vinäger och häll i lite kallt kaffe istället. Ringla över din sallad.  

Gör en mocktail

Skaka ungefär en och en halv deciliter kaffe med lite sirap, limejuice och en skvätt tonic. Häll is över och sen är mocktailen redo att serveras.

Tillsätt den i pannkakssmeten – eller våffelsmeten

Få en dubbel dos av kaffe till frukost genom att tillsätta ett par matskedar kaffe till din smet. Hur mycket? Det är helt upp till dig beroende på hur mycket du gillar kaffesmaken.

Ge dina växter det Förmodligen så har du hört att kaffesump är bra för att gödsla trädgårdar och överblivet kaffe kan tjäna samma syfte. Späd helt enkelt ut ditt kaffe med lika mängd vatten och häll det sen över dina växter. Det flytande koffeinet har mycket kväve i sig vilket gör dina växter starka och friska.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar