fbpx
Hem Hälsa Topp 5 örter och kryddor som är bra för din tarmhälsa

Topp 5 örter och kryddor som är bra för din tarmhälsa

av Redaktionen

Korianderfrön

Koriander har en svalkande effekt och är utmärkt för att lindra exempelvis halsbränna. Det är bra för att lugna en orolig mage samtidigt som det förebygger och hjälper till att få bukt med gaser i magen. Har du problem med uppblåsthet, magsår och gaser rekommenderar vi att du gör blandar denna varma dryck! Tillsätt bara 2 teskedar korianderfrön i ett glas varmt vatten, blanda och låt dra. Du kan även lägga till koriander i din matlagning – färsk koriander är otroligt fräscht och passar till det mesta.

Fänkål

Fänkål är bra för matsmältningsbesvär – tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Det sägs även att den kan hjälpa till att förebygga olika tarmsjukdomar. Lägg den i grytor eller riv den som den är och ha i en sallad.  Tugga fänkålen efter en måltid istället för att tugga tuggummi – det fräschar både upp samtidigt som det minskar syran i magen efter måltider.

Kardemumma

Kardemumma förstärker smaken av de flesta maträtter. Det är även otroligt gott att blanda ner i kaffe. Är du inget stort fan av kaffesmak rekommenderar vi att du prövar detta – då kardemumma har en tendens att neutralisera den ”beska smaken” Den kan även hjälpa till att minska magsyran och främja tarmfunktionen.

Lägg till kardemumma i dina måltider och var säker på att du kommer att minska uppblåsthet och gaser i magen. Varför inte pröva att tugga kardemummakärnor – likt fänkålen så fräschar den snabbt upp din andedräkt.

Ingefära

Ingefära har utmärkta immunitet höjande egenskaper och är mycket effektivt om du drabbats av irriterande hosta och förkylning. Därför ska du alltid se till att du har färsk eller fryst ingefära hemma. Ingefära sägs även vara bra matsmältningen, och sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer.

Den kan även lindra illamående och åksjuka, så ha med dig lite ingefära om du eller någon annan i familjen lätt blir åksjuk.

Kummin

För de flesta är spiskummin inget annat än en vanlig krydda. Men det är så mycket mer än så. Kummin lugnar både magen och förbättrar upptagningen av mineraler i tarmen – vilket är bra om du har problem med gaser och andra magsmärtor.

Några användbara tips

Det finns så många bra sätt att använda dessa hälsofrämjande örter och kryddor. Från att rosta dem i stekpannan, lägga till dem i grytor, kaffe och te till att tugga dem råa. Det finns ett alternativ för alla. Är du inte ett stort fan av någon av dessa kryddor (eller har kräsna barn) kan du enkelt blanda ner dem i en smoothie och på så sätt ”gömma” smakerna lite. Testa det som du föredrar och stärk på så sätt din maghälsa och bli kvitt jobbiga gaser och illamående.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar