fbpx
Hem Lättlagat Förslag på vardagsmat

Förslag på vardagsmat

av Maria Starberg

Att planera för vardagens måltider kan vara ganska krävande och frustrerande. Läs vidare för förslag och idéer gällande vardagsmat.

Förslag på vardagsmat

När det kommer till en balanserad diet är planering av vardagsmaten en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla dieten. Det fantastiska med planering inför vardagens måltider är att det inte finns några strikta regler att följa och du kan själv utforma din egen vardagsmat. Det första du behöver göra är att utnämna en av veckans dagar som planeringsdag. Det finns olika sätt att planera måltiderna och att öva veckoplaneringen varje vecka gör att du kommer upptäcka vilken strategi som fungerar bäst för dig.

Att planera inför vardagens måltider

Det finns stunder då planering av vardagsmat kan bli förvirrande då det finns flera faktorer som påverkar vårt humör och matlust. Matlusten kan förändras från vecka till vecka beroende på dagens aktiviteter, såsom arbetsschema, aktiviteter efter skola eller arbete, resor, humör, aptit och mycket annat. Listan av möjligheter är oändlig, och det första vi måste göra är att analysera situationen.

Dessa är saker som kan behöva övervägas:

  1. Planera för antalet måltider för kommande vecka. Gör en snabb undersökning gällande kommande veckas aktiviteter för hushållets medlemmar. Detta kommer ge dig en uppskattning av hur många måltider som kommer behöver förberedas under veckan.
  2. Bedöm din tid. I de flesta fall har personer som arbetar ett hektiskt schema. Om det är du som förbereder måltiderna för dig och din familj och du även måste kombinera detta med ett arbete kommer du märka att det är svårt att få tiden att gå ihop ibland. I dessa fall, planera för måltider som snabbt kan tillagas eller måltider som kan beredas i förväg och sedan snabbt serveras. Glöm dock inte att du inte behöver servera snabbmat av denna anledning. Hälsosam och näringsrik mat är ändå alltid att föredra.
  3. Bedöm matlusten. I många fall förändras matlusten precis som vädret, dagligen. Matlust kan starkt påverka vad vi är sugna på just den dagen. Trots att det är svårt, försök att ta detta i beaktning när du väljer ut recepten för den kommande veckan.
  4. Budget, budget, budget. Detta är det viktigaste att kontrollera. Det finns många sätt att hålla den tighta budgeten för mat och hushållsprodukter. Ett sätt är att välja säsongens varor och specialerbjudanden. Många matvarubutiker har specialerbjudanden regelbundet, och särskilt vid månadsskiften. Du kan bli lockad att köpa allt på specialpris, men kontrollera noga att produkterna ännu är av god kvalitet.

Samla och organisera dina recept

Ett dilemma vid matplanering och vid matlagning är att repetera recept efter någon eller några veckor när man tappar inspirationen och får slut på idéer. Här är några tips för att hålla veckans måltider näringsrika, mättande och välplanerade:

  1. Efter att du har uppskattat hur många måltider du behöver förbereda under veckan, är det dags att leta efter recept som du kan använda för att fylla veckans kalender med.
  2. Skapa en lista över de vanligaste recepten, vilket antagligen är det enklaste sättet att göra matplaneringen enklare och snabbare. Pröva ett eller två nya recept i veckan och använd de gamla recepten för att fylla i resterande måltider.
  3. Leta efter nya maträtter att pröva. Var du hittar dem? Du kan leta efter recept online och på konventionella sätt, genom kokböcker och matlagningstidningar. Om du kan hitta nya recept, samla och organisera dem så att du kan använda dem som referens för din veckas måltider.
  4. Skapa en kalender över måltider i det format du föredrar. Målet är att fylla i kalendern med specifika måltider. Kom ihåg att effektiv måltidsplanering är något som måste pusslas ihop. Försök undvika recept som inte passar ihop eller så kommer du bli tvungen att köpa helt olika ingredienser.
  5. Skriv din lista över det du behöver handla medan du gör din matkalender. På så sätt kommer du aldrig glömma att skriva ner de ingredienser och den mängd du behöver köpa. Innan du går till affären, kontrollera skafferiet och kylskåpet för att kontrollera vad du behöver inhandla.

Förslag på vardagsmat för dig och din familj

Här är exempel på måltider för varje dag under en veckas tid:

 SöndagMåndagTisdagOnsdagTorsdagFredagLördag
FrukostGröt med jordnötssmör och russin

Apelsinjuice

Flingor med frukt

Kaffe eller te

Spansk omelett

Äppeljuice

Gröt med banan och valnötter

Lättmjölk

Fattiga riddare

Banan

Apelsinjuice

Gröt med russin

Banan

Lättmjölk

Omelett med korv

Apelsinjuice

LunchWrap med tonfisk och gurka

Lättmjölk

Sallad med rostad citronkyckling

Lättmjölk

Fläskkotletter med senap och honung

Vatten, kaffe, te

Grönsallad med tonfisk

Lättmjölk

 

Linsgryta

Äppeljuice

Smörgås med tonfisk

Gurkskivor

Lättmjölk

Smörgås med kycklingsallad

Lättmjölk

MiddagRostad citronkyckling

Chocolate chip cookie

Lättmjölk

Spaghetti med köttbullar

Pudding

Lättmjölk

Grillad lax

Fullkornskakor

Lättmjölk

Marinerat nötkött

Vatten, kaffe, te

Stekt fläskkotlett

Kålsallad

Vatten

Röd kryddig fusilipasta

Bar med äpple och kanel

Vatten

Snabb tonfiskröra

Bar med äpple och kanel

Vatten

SnacksMorötter med dippPopcorn

Färsk frukt

Pretzels och dipp

Banan

Bananbröd

Färsk frukt

Stor apelsin

Graham crackers

Lättmjölk

Yoghurt parfaitJordnötssmör på banan

Lättmjölk

 

Låt det smaka!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar