Kebab är en maträtt från Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien bestående av bitar av kött, fisk eller grönsaker som serveras tillsammans med bröd.
I Sverige avses vanligen med kebab en typ av snabbmat med ett pitabröd eller ett tunt flatbröd fyllt med kebabskav, lök, feferoni, sallad och sås. En annan variant är kebabtallriken där köttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos.
Kebabrulle är en större kebab som serveras i hoprullad pizzabotten eller i en tunnbrödsrulle. Det finns också kebabpizza där pizzan kebabkött, feferoni och vitlökssås läggs på pizzan.
Kebab kan fyllas med olika sorters kött – nötkött, lammkött, fläskkött och kycklingkött. Det vanligaste är nötkött. Om kebaben fylls med fläskkött brukar den istället kallas för gyros.
På många kebabställen ser man köttet uppsatt på en stor cylinder. Den typen av kebab kallas döner kebab, från turkiskans ord för att snurra. Cylindern består av malet eller skivat kött som tillsammans med kryddor har pressats samman till en cylinder som grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdigt. Så kallad shish kebab är istället bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.
Kebab i pitabröd med vitlökssås
Den här kebaben blir supergod. Du kan välja att baka egna pitabröd eller värma köpta. Om du väljer att baka eget bröd, så börja med det eftersom det behöver jäsa.
Du behöver:
Till kebabköttet:
- 500 gram fläskkarré
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 kruka persilja
- 1 citron
- 3 msk neutral olja
- 1 msk malen spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk salt
Till pitabrödet:
- 1 tsk torrjäst
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk olivolja
- 3 dl vatten
Till vitlökssåsen:
- 2 dl neutral kvarg
- 2 msk majonnäs
- 2 vitlöksklyftor
- 1 krm salt
- 1 nypa svartpeppar
Gör så här:
- Till brödet: blanda torrjäst, vetemjöl, salt och socker i en bunke.
- Tillsätt olivolja och vatten och knåda till en smidig deg.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Till kebabköttet: skär köttet i tunna skivor och lägg i en skål.
- Pressa vitlök och blanda med hackad persilja, finrivet skal från citronen, spiskummin, chilipulver, salt och olja.
- Häll över marinaden på köttet och låt marinera i 20 minuter.
- Fortsätt med brödet: dela degen i åtta bitar och forma till bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt vila i 15 minuter.
- Kavla ut bollarna till platta cirklar, och låt vila i ytterligare 15 minuter.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 225 grader i 5 minuter.
- Ta ut plåten och lägg pitabröden på en tallrik. Lägg en handduk över så att bröden håller sig mjuka.
- Fortsätt med kebabköttet: hetta upp en stekpanna och stek köttet på båda sidor tills det är knaprigt.
- Till vitlökssåsen: pressa vitlöken och blanda med kvarg och majonnäs.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera kebabköttet i pitabröden med vitlökssås, sallad och skivade tomater.