fbpx
Hem Kött 7 misstag du ska undvika när du tinar kött

7 misstag du ska undvika när du tinar kött

av Redaktionen

Brukar du tina kött i varmt vatten eller i rumstemperatur? Då är det dags att byta metod! Det kan nämligen göra dig sjuk eller förstöra köttet. Här är sju vanliga misstag som du ska undvika när du hanterar fryst kött. 

1. Du tinar i rumstemperatur

I rumstemperatur växer bakterierna snabbt och därför rekommenderas det inte att tina kött på så vis. Det tar också längre tid för köttets inre kärna att tinas upp. Bakterier växer därför snabbare på den upptinade ytan, medan kärnan är genomfrusen. 

2. Du fryser ned för långsamt 

Det ska gå snabbt när man fryser ner köttet. Enligt organisationen Svenskt Kött ska det bildas så små iskristaller som möjligt när man fryser in. Ju långsammare infrysning desto större iskristaller, vilket leder till att köttsaften försvinner när du tinar. Resultatet? Ett kött som blir tråkigare och torrare när du tillagar det. 

3. Du fryser in för stora bitar

Gör många små paket med kött så går det snabbare för köttet att frysas in. Även det påverkar iskristallerna och gör dem mindre. Dessutom går det så klart snabbare att tina upp ett mindre paket.  

4. Du fryser in kött som tinats i rumstemperatur 

Tinar du kött måste du tyvärr tillaga det. Det är strängt förbjudet att tina upp kött och lägga in det i frysen igen, då det som sagt växer bakterier på köttets ytskikt. Köttets konsistens blir även sämre när du tinar upp köttet flera gånger då iskristallerna förstör cellväggarna. Tillaga alltid tinat kött och frys i stället ner den tillagade maten, exempelvis en mustig gryta eller soppa.

5. Du mikrar köttet 

Att lägga in köttet i mikrovågsugnen är ett mycket dåligt sätt att tina kött på. För det mesta blir det överkokt i kanterna och köttet är fortfarande fruset i mitten. På så vis kan bakterierna frodas, vilket som sagt kan vara hälsovådligt. 

6. Du tinar i kylen

Har du också fått lära dig att man ska tina färsen i kylen? Svenskt kött menar att det är fel. En snabb upptining kan göras i en skål med kallt vatten eller i diskhon. “Vattnet leder värme bättre än luft och tinar maten snabbare” skriver dem. 

7. Du tinar under rinnande vatten

Att tina under rinnande vatten är inte alls hållbart för miljön – det är ett slöseri med vatten. Dessutom så skvätter det köttsaft med bakterier i sig. Bakterierna landar sedan på disk, i diskhon och på trasor och svampar. Inte speciellt fräscht med andra ord.

Källa: Svenskt kött.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar