Gluten finns i många matvaror och ibland kan det vara svårt att hitta goda maträtter utan gluten. Är du glutenintolerant finns inget val, då måste maten tillagas utan gluten – men det kan också vara bra för oss andra att skära ner på glutenintaget. Här har vi plockat fram 3 härliga recept på glutenfria maträtter – en förrätt, en varmrätt och en dessert.
Pilgrimsmusslor med ärtpuré
Den här förrätten är superlyxig och ljuvligt god. Till 4 portioner behöver du 12 pilgrimsmusslor, 6 skivor parmaskinka, 2 dl gröna ärtor, 2 msk ricotta, 1 citron och 0,5 dl pinjenötter.
- Torka av musslorna.
- Dela 6 skivor parmaskinka på längden. Fäst skinkan runt pilgrimsmusslan och fäst med en tandpetare.
- Stek musslorna på sidorna (där skinkan sitter) tills parman har fått fin färg. Stek sedan på musselsidorna tills de får färg.
- Koka upp 2 dl ärtor.
- Häll av och mixa örterna till en slät puré i en mixer. Tillsätt 2 msk ricotta och rivet skal från 1 citron (tvätta citron innan du börjar riva).
- Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice.
Servera pilgrimsmusslorna med ärtpurén och torrostade pinjenötter. Så gott!
Halloumipanna med vitlöksyoghurt
Den här härliga rätten är superenkel att göra. Allt tillagas på plåt i ugnen, medan du i lugn och ro kan förbereda yoghurtsåsen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär 800 gram potatis i klyftor.
- Lägg klyftorna på plåten och ringla över olivolja, salt och peppar.
- Tillaga i ugnen i 15 minuter.
- Skölj 1 paket förkokta kikärtor i kallt vatten. Låt rinna av.
- Skölj och skiva 1/2 purjolök i slantar.
- Dela, kärna ur och skär 2 röda paprikor i bitar.
- Skär 400 gram halloumi i bitar. Blanda med kikärtorna, purjolöken, paprikan och 2 msk olja.
- Ta ut potatisplåten ur ugnen. Häll över halloumiblandningen och tillaga ytterligare 10 minuter i ugnen.
Till yoghurtsåsen:
- Blanda 2 dl matyoghurt, 0,5 kruka hackad färsk basilika och 1 pressad vitlöksklyfta i en skål.
- Smaka av med salt och peppar.
Ta ut plåten ur ugnen strö över 50 gram babyspenat på plåten. Rör försiktigt. Servera med yoghurtsåsen.
Nougatrutor med färska bär
Glutenfria nougatrutor är härligt sega och söta. Så här gör du 25 bitar:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda 250 gram rumsvarmt smör, 10 dl glutenfritt havregryn, 2,5 dl socker, 4 tsk bakpulver, 1 dl glutenfri mjölmix och 0,5 dl ljus sirap.
- Tryck ut smeten i en ugnssäker form.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
- När kakan fortfarande är varm hyvlar du på 250 gram nougat. Strö på mandelspån om du vill. Låt stelna.
Servera med färska bär och lättvispad grädde.