Hem Recept Så här gör du egen nutella

Så här gör du egen nutella

av Malin Toverud

Nötkräm, eller nutella, är försvinnande gott. Den söta och mastiga krämen går att köpa i små förpackningar som godis, eller i större glasburkar för storkonsumenten. Men det går faktiskt också att göra egen nutella. Hasselnötskrämen gjorde sitt intåg på marknaden på 1960-talet och från och med 2007 firas den internationella nutelladagen varje år den 5 februari. Hur gillar du att äta din nutella – på smörgås, i bakverk eller bara som den är?

Recept på egen nutella

För den som älskar att baka tårta med nutella eller gärna använder krämen på mackor, så är ett hett tips att göra sin egen nötkräm. Det blir betydligt billigare och dessutom godare!

Du behöver:

  • 250 gram hasselnötter
  • 100 gram ljus choklad
  • 0,5 msk flytande honung
  • 1 nypa salt

Så här gör du:

  • Börja med att rosta hasselnötterna i en torr, varm stekpanna. Skaka pannan då och då så att de inte bränns vid. När det börjar dofta, tar du av pannan från plattan.
  • Häll ut nötterna på en ren bakhandduk. Gnid nötterna i handduken tills skalet lossnar.
  • Häll ner nötterna i en mixer. Här gäller det att mixa länge. Först blir nötterna till ett pulver, sen börjar man se att nötterna släpper vätska och när smeten har blivit till en flytande puré kan du stänga av mixern.
  • Smält den ljusa chokladen över ett vattenbad eller i micron.
  • Häll ner chokladen i nötsmeten.
  • Tillsätt flytande honung och salt.
  • Mixa till en jämn smet.

Häll upp i en ren tätförslutande glasburk. Nötkrämen kommer att stelna något. Den förvaras med fördel i rumstemperatur om du ska använda den inom den närmaste veckan. Om du ställer den i kylskåp håller den längre, men den stelnar också och kan bli svår att bre ut. Ta i sådant fall fram burken någon timme innan den ska användas så att krämen hinner bli smidigare.

Mördegsgömmor med nötkräm och banan

När du väl har gjort din nutella kan du baka ljuvliga kakor. Här är ett recept på supergoda mördegsgömmor som är barnsligt goda. Har man ont om tid så går de lika bra att göra på köpt mördeg.

Till degen behöver du:

  • 2 msk neutral olja
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1 påse torrjäst
  • 2 tsk salt

Till fyllningen behöver du:

  • 3 dl nötkräm
  • 2 bananer
  • 1 ägg (till pensling)

Så här gör du:

  • Blanda mjöl och torrjäst i en bunke och låt stå i 10 minuter.
  • Tillsätt olja, vatten, socker och salt och arbeta till en smidig deg.
  • Täck över bunken med en ren handduk och låt jäsa i 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela degen i fyra delar och platta ut.  
  • Fördela nötkrämen på halva degen, men se till att lämna 1 cm på kanterna.
  • Skiva bananerna och fördela ovanpå nötkrämen.
  • Dra över delen av degen utan fyllning som ett täcke och tryck till i kanterna så att fyllningen inte kan rinna ut.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills gömmorna har fått en fin färg.

Servera varma med en kula vaniljglass. Ljuvligt!

Du kanske också gillar