fbpx
Hem Hälsa Falafel: Hälsosam och smakrik

Falafel: Hälsosam och smakrik

av Redaktionen

Falafel är en maträtt som blivit alltmer populär i Sverige. De friterade bollarna är det perfekta vegetariska alternativet för alla som vill lägga köttbullarna på hyllan, och många nyblivna vegetarianer vittnar om att de inte saknar köttfärs längre tack vare falafeln.

Falafel har sedan länge varit en vanlig maträtt i Mellanöstern. De läckra köttbullar-alternativen består i huvudsak av kikärtor, persilja, koriander, lök och kryddor. Dessa ingredienser är en oslagbar kombination för den som vill leva ett långt och hälsosamt liv. Oavsett om du tänker bli vegetarian på heltid eller bara vill äta vegomat då och då så kommer du få i dig en hel del nyttigheter tack vare de ljusbruna bollarna.

Kikärtor

Det största skälet till att äta falafel är kikärtorna. Äter du kikärtor så får du i dig en mängd näringsämnen, till exempel folsyra som tar hand om ditt nervsystem och cellernas ämnesomsättning. Kikärtorna ger dig också antioxidanten mangan som hjälper ditt skelett att hålla sig friskt. Som om det inte vore nog så kommer du även få i dig en hel del fytonutrienter vars främsta uppgift är att skydda dina celler mot stress, gifter och kemikalier. Kikärtorna kan dessutom ge dig en hög dos protein samt alla de där fibrerna som din tarmflora och ditt immunsystem behöver.

Lök

Även löken är ett stort skäl till att äta falafel. Lök är ett fantastiskt födoämne som kan motverka allt från astma till reumatism. Löken är rik på antioxidanter, svavelhaltiga ämnen, fibrer, krom, och C-vitamin. Det spelar ingen större roll om du äter gul lök, röd lök, silverlök, steklök eller vitlök då alla sorters lök ger dig en rad livsviktiga ämnen. Den enda nackdelen med lök är att den kan orsaka magproblem och därmed inte bör överdoseras.

Persilja

Persilja innehåller en stor mängd B-vitamin som ökar blodcirkulationen. Dålig blodcirkulation kan bland annat leda till menstruationsproblem, domningar, stickningar, svullnader, torr hud och allmän trötthet. Med andra ord kan persilja vara till stor hjälp för den som vill bli piggare och få ökad livslust. Den gröna örten är också rik på C-vitamin som är en viktig medhjälpare i kampen mot sjukdom.

Koriander

Det här är en av världens mest använda kryddor, vilket det finns en rad anledningar till. Koriander har anti-inflammatoriska egenskaper och kan även motverka magbesvär och urinvägsinfektioner. Vill du öka mängden av “det goda kolesterolet” så är det koriander du ska krydda din mat med.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar