fbpx
Hem Bakning Använd plommon i dina bakverk

Använd plommon i dina bakverk

av Redaktionen

Vill du servera riktigt nyttiga bakverk som gör underverk för din hälsa? Då är det dags att plocka fram plommonen ur frysen och börja baka. Plommon är bra för såväl matsmältningen som hjärthälsan, och har dessutom förmågan att förebygga koloncancer och diabetes. Frukten är också rik på vitamin K, som hjälper dig att förbättra benhälsan.

Plommonkaka – det här behöver du:

  • 500 g plommon
  • 2,5 msk socker
  • Margarin till formen

Till degen:

  • 2 msk margarin
  • 15 g jäst
  • 1 ägg
  • 1,5 dl lättmjölk
  • 4 dl vetemjöl

Till äggstanningen:

  • 3 ägg
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl lättmjölk

Så här gör du:

  • Skölj plommonen.
  • Dela plommonen på längden. Kärna ur dem.
  • Smält margarinet.
  • Tillsätt mjölken.
  • Låt blandningen bli fingervarm.
  • Lös upp jästen i blandningen.
  • Tillsätt ägg.
  • Arbeta in mjölet till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa i 35 minuter övertäckt med duk.
  • Sätt ugnen på ca 200 grader.
  • Arbeta igenom degen.
  • Kläd en smord springform med degen. Tryck upp den runt kanterna.
  • Förgrädda i ca 20 minuter.
  • Vispa grädden med lättmjölk och kardemumma.
  • Lägg väl avrunna plommonhalvor på den förgräddade bottnen.
  • Strö över sockret.
  • Häll på äggstanningen.
  • Grädda plommonkakan i ytterligare 20 minuter.
  • Servera plommonkakan varm.

24 plommonbakelser – det här behöver du:

  • 12 – 14 plommon
  • 200 g smör
  • 2,5 msk vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • Florsocker
  • Veckade formar

Till valnötssmeten:

  • 100 g valnötter
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 1 dl socker

Så här gör du:

  • Smula in smöret i mjölet.
  • Tillsätt vattnet.
  • Arbeta ihop degen snabbt.
  • Ställ degen svalt i ca 30 minuter.
  • Skär plommonen i halvor. Kärna ur dem.
  • Mal valnötterna.
  • Rör smör och socker pösigt.
  • Tillsätt valnötterna samt 1 ägg i taget.
  • Sätt på ugnen (ca 200 grader).
  • Kläd de veckade formarna med degen.
  • Lägg ner en plommonhalva i varje form.
  • Täck med din valnötssmet.
  • Grädda bakelserna i ugnens mitt (ca 20 minuter).
  • Låt dina plommonbakelser svalna på bakgaller innan de stjälps upp för att kallna helt.
  • Sikta över florsockret.
  • Servera dina bakelser tillsammans med en klick vispgrädde.

Plommonpaj – det här behöver du:

  • 500 g plommon
  • 0,5 dl socker
  • 50 g mandel
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 125 g margarin

Till penslingen:

  • 1 ägg

Så här gör du:

  • Finhacka mandeln.
  • Blanda mandeln med mjölet.
  • Smula in margarinet.
  • Arbeta snabbt ihop degen med äggulan.
  • Ställ degen svalt i 25 – 35 minuter.
  • Skölj och torka plommonen.
  • Dela dina plommon på längden. Kärna ur.
  • Kavla ut två tredjedelar av din deg. Kläd formen med den.
  • Lägg på plommonen.
  • Strö över socker.
  • Sätt på ugnen (ca 125 grader).
  • Kavla ut resterande del av degen. Lägg den som lock.
  • Kläm till kanterna ordentligt.
  • Skär ett kryss i locket.
  • Pensla med ägget.
  • Grädda i 25 minuter i ugnens mitt.
  • Servera pajen med glass.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar