fbpx
Hem Efterrätter Så här gör du egen chokladmousse

Så här gör du egen chokladmousse

av Malin Toverud

Om du går ut på restaurang i Frankrike finns chokladmoussen ofta som ett efterrättsalternativ. Chokladmousse är försvinnande gott och går enkelt att göra själv. Moussen går att variera på många sätt – allt från en bittrare variant med mörk choklad till den riktigt söta moussen med vit choklad. Det finns olika snabbvarianter i livsmedelsbutiken där du kan vispa ett pulver med mjölk, men det är inte särskilt svårt att göra chokladmousse från grunden. Här har vi samlat tre olika recept. Vilken är din favorit?

En klassisk mousse

Den klassiska moussen har en djup chokladsmak utan krusiduller.

  • För 4 portioner smälter du 125 g mörk choklad.
  • Du kan smälta chokladen i 2 minuter på full effekt i micron, rör efter halva tiden. Det går också att smälta chokladen över ett vattenbad.
    Rör ner 2 äggulor i den smälta chokladen, ett i taget, och tillsätt sedan 3 msk florsocker. Låt smeten svalna.
  • Vispa 3 dl vispgrädde fluffigt och vänd sedan försiktigt ner grädden i chokladsmeten.
  • Fördela moussen i fyra skålar och ställ in i kylskåp i ett par timmar. Innan servering toppar du med riven choklad.

Chokladmousse med smak av apelsin

För dig som gillar apelsinchoklad, så ska du testa den här lite fräschare moussen.

  • För 4 portioner kokar du upp 1 dl vispgrädde och blandar i 100 g hackad mörk choklad. Rör tills chokladen har smält.
  • I en annan kastrull kokar du upp 1 msk vatten med 2 msk socker. När sockret har smält tar du av kastrullen av plattan.
  • Vispa två äggulor kraftigt och tillsätt sockervattnet, lite i taget. Vispa tills du får ett fint skum.
  • Häll ner chokladsmeten i äggblandningen. Tillsätt 1 tsk saft från en apelsin och rivet skal från 1/2 apelsin (spara resten av det rivna skalet till garnering). Vispa 1,5 dl löst och vänd ner i resten av smeten.
  • Fördela moussen i glas och låt stelna i kylskåp i 2 timmar. Garnera med rivet apelsinskal.  

Vit chokladmousse med hallon

Den här vita chokladmoussen är försvinnande god. Toppa den gärna med färska bär som bryter av sötman på ett behagligt sätt.

  • För 4 portioner smälter du 150 g vit choklad i vattenbad eller i micro.
  • Vispa upp 1 ägg och blanda ner i chokladsmeten. Vispa kraftigt.
  • Blanda i 1 dl naturell kvarg.
  • Vispa sedan 2 dl vispgrädde och vänd ner i smeten.
  • Fördela moussen i fyra glas och ställ in den i kylskåpet för att stelna. Efter ett par timmar är den färdig att servera. Toppa med färska hallon. Mums!
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar