Hem Bakning Hemligheten bakom den perfekta kanelbullen

Hemligheten bakom den perfekta kanelbullen

av Redaktionen

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg, och vad kunde vara bättre än att fira detta otroligt goda bakverk på rätt sätt? Att baka den perfekta kanelbullen är en konst i sig men här kommer vi att avslöja några hemligheter som gör dina kanelbullar helt perfekta!

Recept på den perfekta kanelbullen

Innan vi avslöjar hemligheterna bakom den perfekta kanelbullen, låt oss börja med ett grundläggande recept. 

Du behöver:

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 dl socker

1/2 tsk salt

1 tsk stött kardemumma

750 g vetemjöl

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl socker och 2 msk malen kanel

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (37°C) och häll över jästen. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

Bred på det rumsvarma smöret och strö över socker och kanel.

Rulla ihop degen från långsidan och skär i ca 2 cm breda bitar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker om så önskas.

Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter tills de är gyllenbruna.

Hemligheterna som gör dina kanelbullar extra speciella:

Kardemumma: En nypa kardemumma i degen ger en underbar kryddig smak till dina kanelbullar. Mal gärna kardemumman själv för bästa smak.

Smör: Använd riktigt smör i degen och fyllningen. Det ger en krämig konsistens och en rikare smak. Och du, man kan aldrig ha i för mycket smör i degen..

Kavla jämnt: När du kavlar ut degen, se till att den är jämnt tjock över hela ytan. Detta kommer att ge dig jämnt formade kanelbullar.

Rullning: När du rullar degen, gör det så jämnt som möjligt för att undvika att fyllningen klumpar ihop sig.

Pensling och pärlsocker: Pensla dina bullar med uppvispat ägg för att få dem att glänsa och strö över pärlsocker för extra knaprig yta.

Tid och tålamod: Låt bullarna jäsa ordentligt. Detta ger dem en luftig och mjuk konsistens.

Nu har du alla hemligheter för att baka den perfekta kanelbullen. Så, varför inte prova detta recept och överraska dina nära och kära på Kanelbullens dag?  Hoppas att detta recept och tipsen hjälper dig att baka den perfekta kanelbullen till kanelbullens dag!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar